Civilizatia romana - Izvoarele civilizatiei romane

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Liceu

Cele doua mari perioade , esentiale in istoria romana sunt precedate de desfasurarea civilizatiei etrusce in Italia centrala incepand cu secolul VIII si de perioada regalitatii - 753-508 ien, perioada celor 7 regi etrusci , care debuteaza cu intemeierea legendara a Romei.Romanii numarau anii incepand cu anul de intemeiere a Romei 753 ien. De aceea inainte de a analiza structurile politice , econo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Civilizatia romana - Izvoarele civilizatiei romane

Cele doua mari perioade , esentiale in istoria romana sunt precedate de desfasurarea civilizatiei etrusce in Italia centrala incepand cu secolul VIII si de perioada regalitatii - 753-508 ien, perioada celor 7 regi etrusci , care debuteaza cu intemeierea legendara a Romei.Romanii numarau anii incepand cu anul de intemeiere a Romei 753 ien. De aceea inainte de a analiza structurile politice , economice si culturale ale Romei vom cunoaste mai pe larg civilizatia etrusca , o civilizatie putin explorata aparandu-si inca tainele .
Incepand cu perioada clasica Etruria este anexata Imperiului Roman ; in sec. I i.Chr. era complet latinizata .

Despre modul de viata etrusc si despre cultura materiala cele mai multe informatii sunt furnizate de mormintele hipogeee cu inventare bogate de obiecte artizanale din metale pretioase ; acestea sunt de asemenea decorate cu fresce care au ca tema viata cotidiana constituindutse in adevarate izvoare documentare. Etruscii cunosteau si foloseau scrierea bazata pe alfabetul grecesc dar au lasat putine documente scrise , astazi majoritatea fiind descifrate .

Pliniu,Herodot si Dionysos din Halicarnas ne-au lasat unele date despre acest popor insistand pe originea lor orientala. Donald Strong , director in 1963 al Departamentului de antichitati greco-romane de la British Museum spunea in cartea sa ,,Popoare uitate ale lumii antice, civilizatii ale misterului'' ca etruscii sunt ,,poporul care a locuit in Italia centrala pe vremea grecilor si romanilor ; el apartine deci istoriei dar n-a lasat in urma sa o istorie'' - subliniind lipsa de informatii documentare.

Etruscii erau foarte buni navigatori si negustori; faceau comert cu metal si produse agricole . Erau insa si pirati de temut astfel ca izvoarele grecesti vorbesc despre primejdia pe care o reprezentau pentru navigatorii elini. In viata publica etrusca rolul cel mai important l-a jucat religia si ritualul Zeul principal al etruscilor era VOLTUMNA SAU VOLTUMNUS , divinitate complexa , razboinica si monstruoasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.