Civilizatia geto dacica - parte componenta a civilizatiei Antice

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.11

nivel: Liceu

Ocupatiile principale erau cresterea animalelor,practicarea agriculturii, producerea uneltelor variate din piatra si metal, modelarea vaselor din lut,tesutul,…Cultivau griul, orzul, mieiul, lintea. Era bine cunoscuta vita-de-vie,iar din culturiletehnice cinepa si inul din care se faceau pinze foarte bune.Un rol deosebit in gospodarie se se atribuia cresterii cailor si oilor.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Civilizatia geto dacica - parte componenta a civilizatiei Antice

Ocupatiile principale erau cresterea animalelor,practicarea agriculturii, producerea uneltelor variate din piatra si metal, modelarea vaselor din lut,tesutul,…Cultivau griul, orzul, mieiul, lintea. Era bine cunoscuta vita-de-vie,iar din culturiletehnice cinepa si inul din care se faceau pinze foarte bune.Un rol deosebit in gospodarie se se atribuia cresterii cailor si oilor.

Tracii intotdeauna erau vestiti prin caii lor iuti si mindri, folositi in cavalerie.Oieritul era foarte convinabil.In urma ingrijirii oilor getii aveau produse alimentare,cit si lina si piele pentru imbracaminte. Cresterea oilor a dus la schimbarea moduliu de viata.Satele functionau pina se catuiau pasunile.Apoi oamenii le paraseau gasind altele locuinte cu pasuni manoase,unde fondau alte sate.Astfel gospodaria incepe sa aiba un careacter pastoral. Concentrarea turmeloir de vite si a altor bunuri in miinilor conducatorilor de triburi a dus la aparitia oamenilor instariti.Asa se pune baza formarii celolr doua categorii sociale, principale : aristocratia si oameni simpli.

Portul si imbracamintea se diferentia de la om la om.Aceasta se datora faptului de existare a doua tipuri de categorii sociale,barbatii purtau pantaloni lungi si drepti,torsul era acoperit cu o manta lunga de culoare inchisa, de obicei din stofa groasa,in picioare purtau opinci.Oamenii aristocrati purtau straie cusute din tesaturi mult mai pretioase decit oamenii simpli.Mai purtau si o caciula pe cap,ce ii diferentiau de societate simpla.

Toti barnatii se caraecterizau prion o culoare deschisa a pielii,inalti si puternici,parul era roscat,mustatile si barba-principala caracteristica a fietii.Femeile erau inalte si zvelte. Purtau o tunica lunga,pina in pamint,o camasa incretita la git si miinici.Parul era lung si deobicei adunat in coc.Picioarele erau acoperite cu opinci.Pe cap nu puirtau nimic.Elermentele din portul tracilor—prezente in portul national roman.

Limba geto-dacilor este de origine indo-europeana.Ea este imbinata cu limbile iraniana-persana,slava si baltica veche. Ea este baza limbii romane,aproape 160 de cuvinte din limba geto-dacica apartin limbii romane:mistret,prunc,zeu,… Sistemul religios characteristic tracilor este politeismul,adica recunoasterea existentei mai multor zeitati.Zamolxis era principalul zeu,care toti se i8nchinau si-l cinstiu.

Ei spiuneau ca cei ce mor se duc anume acolo, la Zamolxis.Pe linga acsetesa mai erau Bendita-zeita padurilo,Vesta- ocrotitoarea femeilor,pan-ocrotitorul pastorilor,…Fiecare ramura avea un ocrotitor al sau.Din aceasta vreme are loc trecerea de la obiceiul de a inmorminta raposatii direct in sol la climatia lor.Prin aceasta se credea ca se elibereaz asufletul d inchisoarea trupui,pentru reincarnarea lui intr-o noua fiinta.Ramasitile raposatului dupa crematia lui se puneau intr-un vas numit urna si se inmorminta.Tracii si vecii lor aveau asezari mai aproape de locuri fluviale.In partea de vest a Munteniei si in Banat patrund ilirii,iar in Transilvania scitii.


O influienta vadita asupra geto-dacilor a existat lumea elenistica.Pe tarimurile de Nord si Vest Munteniei au existat colonii grecesti, datorita carora economia s-a dezvoltat nu numai in regiunile unde acestea erau amplasate,ci si in parte ade est a Munteniei si in Sudul Moldovei.Consecinte importante au avut relatiile geto-dacice cu traci sudici in partea transilvaneana a spatiului geto-dacic se stabilesc triburile celtilor.La rasarit a spatiului g-d era inregistrata prezenta masiva a scitilor.Relatiile cu vecii au determinat patrunderaea in mediului g-d a unor elemente de natura sclavagista. Societatea geto-dacica atinsese un inalt nivel de dezvoltare atit economic cit si social.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.