Civilizatia cretana - compendiu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Gimnaziu

S-au pastrat numeroase tablite de lut datand din aceasta perioada. Inscriptiile acestora sunt similare primelor scrieri in limba greaca, ceea ce a sustinut prezumtia ca la vremea aceea Creta cazuse sub ocupatia razboinicilor veniti din peninsula Pelopones (Grecia), aheii sau micenienii. Aheii erau barbari care sosisera pe teritoriul Greciei venind dinspre nord, aproape concomitent cu nasterea civi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Civilizatia cretana - compendiu

S-au pastrat numeroase tablite de lut datand din aceasta perioada. Inscriptiile acestora sunt similare primelor scrieri in limba greaca, ceea ce a sustinut prezumtia ca la vremea aceea Creta cazuse sub ocupatia razboinicilor veniti din peninsula Pelopones (Grecia), aheii sau micenienii. Aheii erau barbari care sosisera pe teritoriul Greciei venind dinspre nord, aproape concomitent cu nasterea civilizatiei cretane. Spre deosebire de minoici, care erau scunzi si nu purtau barba, aheii erau inalti, barbosi si razboinici iscusiti.

Ei utilizau carele de lupta, necunoscute cretanilor. Aheii si-au intemeiat orase fortificate, fiecare oras avand cate o citadela sau o fortareata foarte bine aparata. Majoritatea acestor orase se aflau in Pelopones, principala peninsula care formeaza sudul Greciei. Cel mai impozant era Micene, amintit in poeme si legende ca fiind capitala marilor regi ahei si a bogatiei lor in aur. Termenul "micenian" este utilizat de obicei cand se face referire la ahei si la civilizatia lor din mileniul al II-la i.e.n.

In jurul anului 1600 i.e.n, orasele miceniene erau infloritoare si isi dezvoltau propria cultura, puternic influentata initial de cultura minoica din Creta. Micenienii erau raspanditi in aproape tot arhipelagul din Marea Egee si, odata cu declinul Cretei, si-au construit o retea comerciala profitabila cuprinzand toata zona estica a Mediteranei. Pentru un timp, Micene pare sa fi avut statutul unei mari puteri, capabila sa negocieze pe picior de egalitate cu imperiul hittit si cu cel egiptean. Primele semne ale dezordinii si declinului au aparut in secolul al XIII-lea i.e.n.

O cauza s-ar putea sa fi fost suprasolicitarea fortelor proprii in razboiul impotriva Troiei. Principalele centre miceniene au decazut definitiv in secolul al XII-lea i.e.n. Printre alte cauze probabile se numara si sosirea unui alt trib elenofon, Dorienii. Desi aheii si dorienii au convietuit si in final au devenit un singur popor, tulburarile perioadei de inceput au determinat migrari semnificative ale aheilor spre coasta de vest a Asiei Mici. Aproximativ in secolul al XI-lea i.e.n. scrisul s-a pierdut, iar operele de arta au disparut. Grecia, devastata de catastrofe, a intrat in perioada neagra a istoriei sale antice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.