Ciuma neagra si urmarile ei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Urmarile economice ale unei despopulari atat de rapide trebuie sa fi fost adanci. La sate taranii supravietuitori s-au trezit deodata mai bogati, deAZoarece ogoarele comunale erau impartite la un nuAZmar mai mic de participanti. Mana de lucru fiind redusa, zilierii devenira pretentiosi si refractari. SeAZniorii, nemaigasind muncitori care sa lucreze pe domeniile lor, cautara sa arendeze pamantul. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ciuma neagra si urmarile ei

Urmarile economice ale unei despopulari atat de rapide trebuie sa fi fost adanci. La sate taranii supravietuitori s-au trezit deodata mai bogati, deAZoarece ogoarele comunale erau impartite la un nuAZmar mai mic de participanti. Mana de lucru fiind redusa, zilierii devenira pretentiosi si refractari. SeAZniorii, nemaigasind muncitori care sa lucreze pe domeniile lor, cautara sa arendeze pamantul. NuAZmarul arendasilor independenti se mari si, proprieAZtarii fiind in panica, ei obtineau contracte de arenAZda avantajoase.

Unii baroni acordau scutiri de arenAZda de teama de a-i vedea pe arendasi parasindu-i. Cativa isi vandura la preturi modice pamanturile, ai caror proprietari devenira taranii. Multi renuntara la agricultura pentru a se ocupa de cresterea oilor. Schimbarea aceasta, in aparenta marunta, constituie totusi cauza primordiala si indepartata a nasterii Imperiului britanic. Caci dezvoltarea comertului cu lana, nevoia de debuseuri pentru acest comert, neAZcesitatea de a-si pastra stapanirea asupra marilor aveau sa aduca dupa sine lenta transformare a unei politici insulare intr-o politica navala si imperiala.

V. In zadar seniorii si parlamentele incercara, in secolul al XIV-lea, sa lupte prin regulamente si legi impotriva jocului firesc al mecanismului economic. Se vota un statut al lucratorilor. Orice persoana avand mai putin de saizeci de ani era obligata sa mearga la munca campului in schimbul unui salariu dinainte de 1347 (salariu dinaintea ciumei). Erau scutiti numai acei care isi castigau existenta practicand in mod notoriu o meserie calificata, precum si negustorii. Lordul avea drept de intaietate la munca fostilor sai serbi; el putea trimite la inchiAZsoare pe cei care refuzau sa-i cultive domeniul.

Orice senior care accepta sa plateasca un salariu mai mare decat cel dinaintea ciumei era pasibil de amenda. In schimb, produsele alimentare trebuiau sa fie vandute lucratorilor la preturi rezonabile. S-a intamplat si cu legea asta ce se intampla cu toate legile care pretind sa stabilizeze salariile si pretuAZrile: aplicarea ei a intampinat mari dificultati. StaAZtutul lucratorilor ramase in vigoare pana la urcarea pe tron a Elisabetei; timp de doua secole toate parlamentele se plansera ca statutul este incalcat; cu toate aceste plangeri, patronii si lucratorii se inAZcapatanara sa ocoleasca legea.

In registrele casteleAZlor de pe vremea aceea se vede ca administratorii, dupa ce indicau pretul platit pentru seceris si treAZierat, stergeau cifra inscrisa si o inlocuiau cu o alta, mai mica. Cel dintai pret e fara indoiala cel veritabil; al doilea era destinat sa se puna in conAZcordanta cu legea. Un senior spunea unui taran: "Salariul dumitale va fi cel din 1347, pentru ca orice alta intelegere ar putea sa ne aduca neplaceri, dar vei avea dreptul sa trimiti oile la pascut pe pasuAZnile domeniului in mod gratuit".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.