Ciulinii Baraganului de Panait Istrati - Argumentare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

In anul 1923, dupa publicarea volumului Kira Kiralina, Panait Istrati a primit elogii calduroase in prefata si a avut parte si de aprecieri ascutite. Totusi, criticul Henri Baibusse, considera ca opera lui Panait se caracterizeaza prin vitalitate si atractie.

Cartea incepe cu o dedicatie programatica fiind dedicata celor 11000 de tarani romani care au fost omorati in timpul ras[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ciulinii Baraganului de Panait Istrati - Argumentare

In anul 1923, dupa publicarea volumului Kira Kiralina, Panait Istrati a primit elogii calduroase in prefata si a avut parte si de aprecieri ascutite. Totusi, criticul Henri Baibusse, considera ca opera lui Panait se caracterizeaza prin vitalitate si atractie.

Cartea incepe cu o dedicatie programatica fiind dedicata celor 11000 de tarani romani care au fost omorati in timpul rascoalei din 1907.Ar fi gresit sa se considere aceasta carte, o carte a copilariei, eroul Matache rememorandu-si copilaria, in acest sens el seamana cu Darie din romanul ''Descult'' de Zaharia Stan.

Romanul ''Ciulinii Baraganului'' este considerat insa roman care prezinta prima viziune istorica asupra rascoalei din 1907.Titlul romanului este unul simbolic, ''ciulinii'' au valoare de simbol :
-simbol vegetal
-simbol spiritual
-simbolul miscarii asupra inertiei
-simbol protestatar
-simbolul rememorarii amintirilor

Ciulinii sunt un simbol vegetal. Ei cresc vara chiar si atunci cand este cald. Toamna vantul spre miazazi venind dinspre Rusia, Muscalul ii sufla din toate partile. Se da o lupta intre om care vrea sa munceasca pamantul arid si sterp si ciulinii vatamatori si inutili.Ciulinii reprezinta simbol spiritul, reprezinta specificul acestor locuri unde chiar si apa lipseste. Scriitorul face o analogie intre ciulinii inutili si mari cat o ''damigeana'' si oamenii agresivi. Eroul Matache isi rememoreaza viata. Isi aminteste astfel ca familia lui este originara din Oltenia si venisera in speranta unui trai mai bun langa o balta din apropierea Dunarii.

Tatal sau, Marin, avea o predispozitie spre muzica si canta la fluier pana a doua zi dimineata. Mama, Anica in ciuda varstei de 35 de ani era maturizata inainte devreme. La varsta de numai 9 ani, Matache, nu uita varicele groaznice ale mamei si hainele zdrentuite ale tatalui. Copilul ii reproseaza mamei ca ia asupra ei toate greutatile vietii. Mama ii raspunde: ''Dumnezeu mi la dat si mi la daruit de barbat''.

Anica cu pretul unor eforturi drastice strange 100 de franci pentru a schimba destinul familiei sale. Cumpara o caruta si un cal pentru a vinde pestele in alta parte. Cand cei 3 se despart, Anica plange, avand resentimentul ca nu se vor mai revedea niciodata. Cartea ''Ciulinii Baraganului'' este cartea miracolului si a mirajului departarilor.

Tatal si fiul pornesc intr-o noua odisee, intr-o calatorie catre necunoscut. Un tigan vrea sa le cumpere pestele si sa-i insele, dar Marin devine autoritar pentru prima data in viata lui. Lui Matache i se arata alt orizont : orasul Calaras. Desi orasul exercita o oarecare fascinatie asupra lui, el are si o alta tristete. Il intalneste pe Gavrila, care ii spune ca Anica murise si le lasase doua lucruri :basmaua rosie si 12 franci, simboluri ale trecerii ei prin lume.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.