Ciudad de Mexico

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Clima Mexicului este foarte diversa, variind de la nord la sud dar si cu altitudinea. Altitudinal se disting urmatoarele etaje climatice: tierra caliente, in zonele joase (temperaturi medii anuale de 250C), tierra templadas, mai ales in nord, la contactul cu Pod. Mexic (15-250C), tierra frias si tierra geladas, in tinuturile inalte (sub 150C). In partea nordica clima este uscata, pana la desertica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ciudad de Mexico

Clima Mexicului este foarte diversa, variind de la nord la sud dar si cu altitudinea. Altitudinal se disting urmatoarele etaje climatice: tierra caliente, in zonele joase (temperaturi medii anuale de 250C), tierra templadas, mai ales in nord, la contactul cu Pod. Mexic (15-250C), tierra frias si tierra geladas, in tinuturile inalte (sub 150C). In partea nordica clima este uscata, pana la desertica in Campia de la Golful Californiei, Peninsula California si in nordul Podisului Mexican (pe intinse suprafete cad preciptatii reduse, sub 250 mm/an → Desertul Sonoran), iar in sud este tropical umeda (1000-2000 mm/an - Sierra Madre de Sud, Peninsula Yukatan).

Principalele sisteme hidrografice sunt: Lerma (in lungul sau se afla marele canion Baranca-Grande, cataractele de la Guadalajara, precum si lacul Chapala, cel mai mare din tara), Balsas (cu numeroase cataracte si forme carstice), Sonora, Yaqui, Fuerte, care se varsa in Golful Californiei, Rio Grande si Panuco.
Vegetatia este formata din paduri de pin si stejar, in regiunile montane, tufisuri de chapparral, vegetatie de desert cu cactee, yucca, opuntii si ierburi stepice, in nordul si nord-vestul Mexicului, paduri tropicale, in Siera Madre de Sud si Peninsula Yukatan (aici tipice sunt padurile tropicale umede).

Principalele grupuri amerindiene sunt: maya (in Yucatan), zapotec (in estul statului Oaxaca), mixtec (in vestul statului Oaxaca), olmec, toltec etc. Veniti dinspre nord, aztecii fondeaza in 1176 orasul Tenochtitlan, astazi Ciudad de Mexico, si includ in imperiul lor o mare parte a teritoriului central mexican. Cucerirea spaniola (Hernan Cortez, 1521) declanseaza procesul de metisaj in care, datorita ponderii insemnate, predomina caracterele rasiale amerindiene. Metisii reprezinta circa 75 % din populatie, urmati de amerindieni (14%) si albi (10%).

Mai mult de jumatate din populatie este concentrata in partea sudica a Podisului Mexican (unde se afla si Districtul Federal), iar peste 90% din populatie este catolica. Limba oficiala este spaniola, alaturi de care se mai vorbesc circa 60 de limbi amerindiene (maya, zapoteca, mixteca, otoma, huasteca, nahuatl - limba Imperiului Aztec, este astazi vorbita de aproape un milion de locuitori).Economia se bazeaza pe importante resurse naturale, in principal de subsol, unul din cele mai vechi minereuri exploatate fiind argintul (locul 1 pe glob - mina Real de Angeles este cea mai mare din lume).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.