Citrice

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.32

nivel: Liceu

Portocalul(citrus senensis) :Originara din Extremul Orient,aceasta specie a fost introdusa in Europa de catre arabi.Este cea mai raspandita dintre citrice pe plan mondial,avand arealul de cultura de la Ecuator pana la paralelele de 40?latitudine nordica si sudica.Fruct tipic de iarna, portocala este cunoscuta inca din antichitate. Florile sunt de marime mijlocie,de culoare alba si sunt hemafrodite[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Citrice

Portocalul(citrus senensis) :Originara din Extremul Orient,aceasta specie a fost introdusa in Europa de catre arabi.Este cea mai raspandita dintre citrice pe plan mondial,avand arealul de cultura de la Ecuator pana la paralelele de 40?latitudine nordica si sudica.Fruct tipic de iarna, portocala este cunoscuta inca din antichitate. Florile sunt de marime mijlocie,de culoare alba si sunt hemafrodite, parfumate.Fructul are culoare portocalie sau portocalie rosiatica.

Mandarinul(citrus reticula):este originar din China si a fost adus in Europa de portughezi.creste sub forma de arbore mic,cu frunze mici si flori albe. Fructele sunt mici sau mijlocii,cu coaja portocalie, subtire.

Limetta(citrus aurantifolia):este o specie de origine asiatica,destul de pretentioasa la temperatura(nu suporta temperaturi sub 12-13?C).Pomul este de talie mica-mijlocie,ajungand la inaltimea de 3-5 m si prezinta spini pe ramuri.Frunzele sunt ovale,de culoare verde deschis.Florile sunt grupate in inflorescente,cu flori albe,mici si parfumate.Fructele sunt usor ovale,de culoare verzuiesau verde galbui,mai rar galben-verzui.Coaja este subtire iar pulpa are gust acid.Limetta este folosita pentru supraaltoirea citricelor de baza.

Chitrul(citrus medica):specie veche de citrice,originara din India si Birmania care a ajuns in Europa in sec al III i.Hr.Creste arbustiv sau ca pom de talie mijlocie,formeaza ramuri spinoase si coroana neregulata si este mai pretetios la temperatura decat lamaiul.Frunzele au culoarea rosiatica la aparitie si devin apoi verde inchis.Florile sunt mari si au in faza de boboc culoarea rosie-violaceu iar apoi devin de culoare alba.Fructele sunt mari cu coaja groasa si numeroase seminte.Uleiurile esentiale de chitru se folosesc pentru prepararea unui lichior foarte apreciat in Corsica,numit “cedratine”.Se cunosc doua grupe de soiuri,in functie de gust:acid si dulce.

Grepfrutul(Citrus paradisi):este originar din insulele Barbados,avand astazi o mare arie mare de raspandire.Este o specie viguroasa ,ce poate ajunge la 12m inaltime.Florile sunt mari,albe si foarte parfumate.Primele fructe se formeaza se formeaza dupa 4-7 ani de la plantarea pomului si se poate ajunge pana la 700 fructe pe an.

Chlementinul:Pomul este de talie mica cu frunze lanceolate si de culoare verde intens.Florile sunt solitare sau prinse in inflorescente si foarte parfumate.Clementinele se maturizeaza inaintea mandarinelor si sunt mai rezistente la temperaturi scazute.

INGRIJIRE
Chiar daca citricele sunt plante originare din regiuni cu luminozitate puternica, ca plante de interior se pot adapta si la lumina scazuta cum ar fi cea din timpul iernii.Pentru o buna dezvoltarea au nevoie de lumina si de aceea este recomandat ca planta sa fie scosa afara de primavara pana toamna (minim 6 luni). Pentru a evita uscarea radacinilor ghiveciul se ingroapa in pamant sau se acopera cu materiale ce vor impiedica vasul sa se incalzeasca foarte mult (fan, hartie, carpe, etc.).

Citricele pot sta afara in soare direct. Daca lumina este insuficienta poate sa isi piarda partial sau total frunzisul.Fata de temperatura pretentiile difera functie de stadiu de vegetatie. In perioada de inflorire nu suporta temperaturi mai mari de 18? C, chiar daca infloresc ori nu leaga fructe ori le pierde in primele doua luni. Dupa ce fructele au ajuns de dimensiunea unei nuci poate suporta temperaturi de peste 30?C dat fara variatii.

Vasele in care se cultiva trebuie sa fie proportionale cu marimea plantelor. Vasul se schimba in fiecare an cu un vas de marime imediat superioara ( cu 2 - 3 cm mai mare) in primi 8 ani iar dupa varsta de 8 ani vasul se schimba o data la 2 - 4 ani.Cand se planteaza se va asigura un bun drenaj punandu-se pe fundul vaului un strat de 1-3cm de pietris. Dupa plantare se uda bine.Citricele trebuie udate astfel incat pamantul sa fie tot timpul umed dar fara ca apa sa stagneze in farfurie. Daca se foloseste ca substrat turba olandeza nu se fertilizeaza in primele 5- 6 luni deoarece aceasta contine ingrasamant. In rest se fertilizeaza cu fertilizant special pentru citrice.

In perioada de iarna este bina ca plantei sa i se asigure o camera luminoasa cu o temperatura 16 - 18? C, udarea se va face mai rar. Poate fi tinut si la o temperatura mai scazuta (pana la 10 ? C) caz in care se reduc si mai mult udatul si luminozitatea.

Citrice. INMULTIRE:
Citricele se inmultesc prin seminte sau butasi. Semintele tinute in apa fierbinte incoltesc mai repede (18 - 28 zile) decat celelalte (30 - 45 zile), dupa rasarire plantele cresc repede ajungand in primii doi ani la peste 40 cm si 10mm diametru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.