Citoscheletul fibrei musculare striate

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.06

nivel: Facultate

Miofilamentele groase (A) din CMS sunt formate dintr-o moleculă proteică numită miozină. Miozina este proteina cea mai importantă din punct de vedere funcțional și este în cea mai mare cantitate. S-a apreciat că într-un cm3 de mușchi scheletal se găsesc aproximativ 1017 molecule, de miozină. La mamifere reprezintă aproximativ 85% din masa filamentelor groase.

Macromolecula de miozin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Citoscheletul fibrei musculare striate

Miofilamentele groase (A) din CMS sunt formate dintr-o moleculă proteică numită miozină. Miozina este proteina cea mai importantă din punct de vedere funcțional și este în cea mai mare cantitate. S-a apreciat că într-un cm3 de mușchi scheletal se găsesc aproximativ 1017 molecule, de miozină. La mamifere reprezintă aproximativ 85% din masa filamentelor groase.

Macromolecula de miozină este filamentoasă, bastoniformă. Are o lungime de 130-160 μm, și o grosime de 2 μm. La un capăt prezintă două formațiuni rotunde sau elipsoidale care au diametrul de 4-5 μm și lungimea de 7-20 μm.

Această zonă a mai fost numită și capul moleculei. Deci, molecula de miozină este o moleculă asimetrică și pentru că extremitatea cefalică prezintă două subunități este numită moleculă "bicefală" sau "bipartită".

Această asimetrie (un segment liniar, bastoniform și o extremitate globulară ar explica fenomenul de birefringență (anizotropie) pe care-l realizează discurile întunecate la microscopul cu lumină polarizată. Prin metode de proteoliză limitată s-a constatat că macromolecula de miozină este formată din mai multe subunități neechivalente. Molecula de miozină este formată din 6 lanțuri polipeptidice. Masa totală a moleculei de miozină este de 500 KD.

Sub acțiunea controlată a tripsinei, molecula de miozină este ruptă în două fragmente.

Aceste fragmente au fost numite.
1. meromiozină ușoară (L-meromiozina);
2. meromiozină grea (H-meromiozina).

Meromiozină ușoară este formată din 2-4 lanțuri polipeptidice „ușoare” (L-meromi-fozina nu are activitate ATP-azică și nu interacționează cu actina polipeptidică). M-meromiozina ușoară are o GM de 20 KD. Numărul de lanțuri ușoare variază în funcție de tipul de celulă musculară. Două lanțuri ușoare formează meromiozină ușoară (L) cu un aspect bastoniform, spiralată, de 80 nm lungime și 2 nm grosime. Iar, două lanțuri ușoare sunt localizate în capul moleculei (la nivelul subfragmentului S1 al HM).

Meromiozina grea (HM) este formată din 2 lanțuri "grele" (MC) ce se întind pe toată lungimea moleculei și care au o CM de 220 KD. Aceste două lanțuri HC se răsucesc în α-helix pe 90% din lungimea lor și formează un segment liniar de 60 nm. Aceasta se continuă cu "capul globular".

Meromiozina grea (HM) a fost scindată, în prezența papainei, în două subunități (subfragmente):

a. subfragmentul 1 (S1) care este globular, de 60 nm;
b. subfragmentul 2 (S2) care este liniar, de 20 nm.

Subfragmentui S1 formează punțile transversale. La ME punțile transversale apar ca mici proeminențe pe suprafața filamentelor groase. Punțile transversale sunt de 6-13 nm lungime și 4-5 nm grosime și se extind până la imediata apropiere a filamentelor subțiri. Ele sunt perpendiculare pe axul longitudinal al filamentului gros. Pe suprafața unui filament gros s-au descris 200-220 de punți transversale care au o dispoziție ordonată în spirală.

Există câte două punți în același plan, dar pe suprafețe opuse ale filamentului gros. Perechile de punți care se găsesc sunt echidistante, la 14,3 nm și sunt în decalaj cu un unghi de 120°. Se consideră că aceste punți transversale au posibilitatea de a se deplasa pe suprafața filamentului axial în timpul contracției.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.