Citokinele in inflamatie - exemple, roluri

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 0.45

nivel: Facultate

Mediatorii de linia III sunt reprezentati de citokine. IL-1 - eliberata mai des din limfocitele activate local, macrofage. Din punct de vedere al reactiei inflamatorii, are urmatoarele proprietati: a) favorizeaza vasodilatatia locala prin actiune directa (slaba) si prin stimularea celulei endoteliale care va produce PC. b) efecte chemotactice si activatoare asupra celulelor proinflamatorii c) stim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Citokinele in inflamatie - exemple, roluri

Mediatorii de linia III sunt reprezentati de citokine. IL-1 - eliberata mai des din limfocitele activate local, macrofage. Din punct de vedere al reactiei inflamatorii, are urmatoarele proprietati: a) favorizeaza vasodilatatia locala prin actiune directa (slaba) si prin stimularea celulei endoteliale care va produce PC. b) efecte chemotactice si activatoare asupra celulelor proinflamatorii c) stimuleaza aderarea leucocitara la focarul inflamator (stimuleaza expresia selectinelor si integrinelor si ICAM-urilor).

d) inhiba expresia pe celulele endoteliale a trombomodulinei (receptor pentru trombina) astfel incat coagularea este reglata; se evita formarea unor cantitati mari de fibrina; are deci actiune procoagulanta indirecta). IL-8 - produsa de celule endoteliale activate sub actiunea IL-1 si TNF, de fibroblasti si LTh. Este un puternic factor chemotactic si activator pentru celulele inflamatorii. Stimuleaza expresia de integrine si ICAM-uri. IL-6 - eliberata de LTh, fibroblasti, fagocite. Principala proprietate consta ca dupa ce ajunge in circulatie, stimuleaza sinteza hepatica a proteinelor reactive de faza acuta care vor fi excretate de ficat in circulatie si ajung la focarul inflamator.

Aceste proteine inactiveaza enzimele proteolitice iesite din circulatie (ex: alfa1-antitripsina); chiar fibrinogenul este o proteina reactiva de faza acuta (ajuta la circumscrierea focarului inflamator). IL-6 stimuleaza sinteza de glucocorticoizi care ajung in focarul inflamator avand efect antiinflamator (inhiba degranularea mastocitelor, stabilizeaza membranele lizozomale).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.