Citirea - fundament al lecturii explicative

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.79

nivel: Liceu

Citirea constienta presupune intelegerea celor citite, lucru demonstrat de putinta reproducerii continutului citit, pe baza unor intrebari. Intelegerea sensului cuvintelor este o conditie importanta a realizarii citirii constiente. Nu se renunta la citirea explicativa, prin care se asigura insusirea textului citit. Un obiectiv important ramane dezvoltarea vocabularului prin explicarea unor cuvinte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Citirea - fundament al lecturii explicative

Citirea constienta presupune intelegerea celor citite, lucru demonstrat de putinta reproducerii continutului citit, pe baza unor intrebari. Intelegerea sensului cuvintelor este o conditie importanta a realizarii citirii constiente. Nu se renunta la citirea explicativa, prin care se asigura insusirea textului citit. Un obiectiv important ramane dezvoltarea vocabularului prin explicarea unor cuvinte noi intalnite in text, folosirea lor in structuri lingvistice diverse si evidentierea situatiilor in care cuvintele capata sensuri noi.

La clasa a III- a elevii pot fi condusi sa sesizeze si valorile artistice ale textului, prin procedee didactice corespunzatoare.
Metodologia lectiilor de citire urmareste nu numai formarea deprinderilor de citire ci si consolidarea acestora pana la citirea expresiva. Citirea expresiva se bazeaza pe insusirea tehnicilor de citire ca urmare a unor exercitii sustinute. Realizarea unei citiri expresive implica toate celelalte calitati ale citirii: corecta, constienta, fluenta. Ea se bazeaza, in primul rand pe modelul oferit de invatator si pe alte surse de influentare.

Lucrul cu cartea este de neinlocuit pe parcursul scolarizarii. Este necesar sa- l apropiem pe copil, in mod constient de universul cartii. El trebuie sa simta bucuria lecturii, fiecare carte fiind " o calatorie prin suflete, ganduri si frumuseti" ( Mihail Sadoveanu ).Realizarea actului cititului presupune cunoasterea unor tehnici de lucru corespunzatoare care sa permita celui care citeste sa se orienteze in text, sa desprinda multiple valente ale acestuia. Formarea si dezvoltarea capacitatii elevilor de a se orienta intr-un text citit este o sarcina esentiala a invatamantului primar.

Insusirea tehnicii cititului este subordonata sarcinii de a-i invata pe elevi cum sa foloseasca manualul, in general cartea, cu alte cuvinte, de a- i invata cum sa invete.Citirea, ca obiect de studiu ce se realizeaza prin studierea textelor in proza si poezie din manualele ciclului primar se completeaza cu textele de lectura (ale scriitorilor
clasici, contemporani si din literatura universala ) ce se afla in unele manuale intercalate alternativ cu textele propriu- zise sau la sfarsitul acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.