Citate sociologie

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

De alta parte, o civilizatie artificiala, halucinanta, nefireasca, izvorata din setea de speculatie baneasca si din setea de castig, nesfarsite amandoua ca si nesfarsirea cu care se poate inmulti banul. O civilizatie de paranoici, intemeiata pe prezumtiozitatea omului care s-a nazarit pe sine insusi Dumnezeu si a ajuns sa se inchine vitelului de aur, inchipuindu-si ca poate stapani firea, recreand[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Citate sociologie

De alta parte, o civilizatie artificiala, halucinanta, nefireasca, izvorata din setea de speculatie baneasca si din setea de castig, nesfarsite amandoua ca si nesfarsirea cu care se poate inmulti banul. O civilizatie de paranoici, intemeiata pe prezumtiozitatea omului care s-a nazarit pe sine insusi Dumnezeu si a ajuns sa se inchine vitelului de aur, inchipuindu-si ca poate stapani firea, recreand-o dupa calapoadele gandului sau;

dar in care omul nu e decat o unealta, o scula nu se stie bine-n slujba cui, atat se amesteca si se-ncurca-n zeci de chipuri oamenii unii cu altii, amestecand bastinile, limbile, sangele, obiceiurile, nazuintele intr-un fel de urias Leviathan fara carma, fara tel si fara zare. Omul nu se mai poate astfel apara nici de semeni, nici de puterile pe care le-a dezlantuit - biet ucenic vrajitor - in nestire. Nazuind a cuceri lumea, isi pierde sufletul, 'ingerul ajungand sa invarteasca piatra de moara'. Daca balaurul, nici zmeul nu mai mai ies inainte de sub poduri si daca fetii-frumosi nu-i mai ucid decat in basme - este pentru ca ne-am obisnuit sa dam balaurului un chip material. Daca insa ii referim mai departe sensul lui ancestral de duh rau, duhoarea lui si relele i le simtim si azi."

Constantin Dobrogeanu Gherea, Neoiobagia, p.78-79:
"Taranul lucra pentru consumare si nu pentru schimb. In familia taraneasca se lucrau mai toate cele trebuitoare familiei. Taranul muncea la camp, taranca pe langa camp mai tesea panza pentru camasi, lana pentru straie etc... De la oaie aveau cojoc si lapte; casa si-o facea de asemenea taranul singur. Lucrand toate cele ce-i trebuia, taranul avea foarte putin de schimbat pe articole industriale, lucrate in tara ori aduse din strainatate.

Pe langa acestea, taranul se mai indeletnicea cu carausia si chiar cu unele industrii casnice. Boierii sedeau la tara (...); lipsa de impartire a muncii, lipsa de cai de comunicatie despartea satele unele de altele si de orase, asa ca nu numai taranii, dar chiar unii proprietari rar vedeau orasele mai mari ale tarii. (...) Boierii de la tara traiau in aceeasi izolare de lumea civilizata ca si taranii; in familiie lor domneau aceleasi relatii patriarhale ca si in cea taraneasca."
G. Enache, Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana, Ed. Nemira, Bucuresti, 2005, p. 505-506:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.