Citate din Ciuleandra

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.33

nivel: Liceu

Capitolul XV
Doctorul Ursu,câvd sfâsi,se întoarse la Puiu si ,cu o clipire ciudată din ochi si cu o intonatie ce nu era nici întrebare,nici afirmare,făcu încet:
-Mădălina?

Si totusi intonatia lui a vrut să însemne ceva...
Toată ziua îl frământă acest singur cuvânt si doctorul.Din ce în ce i se cristaliza înbsuflet că doctorul e un om straniu.avea simtământulcă[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Citate din Ciuleandra

Capitolul XV
Doctorul Ursu,câvd sfâsi,se întoarse la Puiu si ,cu o clipire ciudată din ochi si cu o intonatie ce nu era nici întrebare,nici afirmare,făcu încet:
-Mădălina?

Si totusi intonatia lui a vrut să însemne ceva...
Toată ziua îl frământă acest singur cuvânt si doctorul.Din ce în ce i se cristaliza înbsuflet că doctorul e un om straniu.avea simtământulcă îl urăste.Îi era rusine să si-l mărturisească i se părea că trebuie să fie ceva bonăvicois,ca MANIA PERSECU?IEI.

Capitolul XVI
Doctorul fu si mai sobru ca i de obicei.Era îmbrăcat în negru.Se uita câteva clipe mohorât la Puiu si nu-i adresă nici un cuvânt
Mai târziu găsi suspectă si această purtarea doctorului.De ce nu i-a vorbit nimica?Si de ce s-a îmbrăcat în haine negre ,tocmai în ziua înmormântării ei?

El cunostea lumea si stiia că nu va avea o situatie tocmai plăcută,tocmai între prieteni.De altfel,însusi bătrânul la fel a văzut,când,din primul momenti-a spus că va trebui să trăiască în străinătate câtiva ani,până se vor mai uita lucrurile.

În două zile un om ,singur cu sufletul lui,între patru ziduri întelegemai mult decât altfel în douăzeci de ani.

-Tată,tată-gemu Puiudeodată plângător-am eu însumi constiinta că sunt criminal.

Germenul crinei a fost în mine,a crescut,m-a urmărit până ce m-a învins!adăugă Puiu învins.

Asa cum arătau împrejurările ,ajusese la convingerea că e rezultatul unei deformări sufletesti subite.Adică tocmai de ceea ce se temusc dânsul,efectul năprasnic al ereditătii unui neanm cu sângele prea vechi si neprimenit...
Astfel Puiu nu mai era decât victima întâmplătoare,pe când vinovatii adevărati sunt strămosii cei multi,,care întrecându-se să păstreze neprihănitsângele neamului,au acumulat si germenii pierzaniei.Ar fi o nedreptate strigătoare să cfie osăndit bietul Puiu,să ispăsească un păcat de care el,după orice dreptate omenească,nu poate fi făcut răspunzător.

Capitolul XVIII
Idealul lui cotidian se epuiza în cucerirea uneifemei,si doar ca o tintă neguroasă si foarte îndepărtată îi plutea dorinîa de a mergepe urmele bătrânului,adică de a intra in politicăsi poate chiar de a ajunge ministru.

Conflictele ei de consiinîă privesc numai oportunitătilemorale codificate în legile simple ale cavalerismului modern.
De când i s-a rostogolit în calea vietii o catastrofă a trebuit să se obisniuască a-si privi sufletul fată-n-fată.

Pe atunciu,de Madeleine,căreia el îi curmase zilele si care încă zăcea pe catafalc,de-abia îsi aducea aminte,ba chiar încerca să-i înăbuse amintirea.Nici remuscări sinceresi profunden-a avut căci toată preocuparea lui a fost el si numai el.

Tocmai ăn ziua înmormântării a început să se dezmeticească putin.Atunci,lângă fereastră,în genunchi,în frântura de rugăciune si-a găsit sufletul întâia oară .De atunci,amintirea ei nu-l mai înspăimânta,ci îi înfrumuseta singurătatea.Astfel amintirea Madaleinei îi devenise singura alinare.


CapXIX
Persista într-însul că doctoul îl urăste si-i răspundea instinctiv printr-un sentiment de frică amestecată cu repulsie.Vizitele cotidiene le primea indiferent,se obisnuise cu întrebarea lui stereotipă:ce mai e nou? ,si cu privirea lui sfredelitoare.

În aceasi vreme îsi simtea sângele înfierbântâdu-se.Era sigur că doctorul stia tot:Că n-are nimic,că e sănătos tun si deci complet responsabilde crima săvârsită,dar nu vrea să se descoperesi căută să-l torture.Se întreba pt. ce nu găsea nici un motiv si se infuria.

Din anuntul mortuar am văzut că sotia dumitale se numea si Mădălina?
Puiu btresări,îi veni să se scoale si să refuze a răspunde.Îsi aminti exclamarea doctorului,când a zărit,în odaia sa ,în universul,necrologul.Rosti.
-Era numele ei...

Bătrânul are o teorie nostimă,poate să fie si stiintifică ,te pomenesti...Ei bine,zice că neamul nostru e condamnatsă se stingă,fiindcă de atâtea generatii nu si-a mai împrospătat sângele si că împrospătarea se poate face prin amestecul cu un sânge nou,sănătos ,tânăr,plămădit cu pământ...Si asa cum eram singurul Faranga eu aveam datoria să mp sacrific pt. neam si să mp însor cu o fată de la tară pe care mi-o va alege dânsul la timp.

Hangiul ,un tip foarte insinuant,se ofri să ne improvizeze o masă princiară,si ne îndemna să vedem hora satului,că zice sunt fete tare frumoase aici si hora e chiar în bătătura din dosul hanului.Hangiul deveni stăruitor:Mai les trebuie să vedeti –zice-Ciuleandra,care nicăieri nu se joacăp mai strasnic ca la noi.Avem si lăutari..E ceva fain de tot!

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.