Citate celebre ale imparatilor romani

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Gimnaziu

Banul n-are miros - Imparatul Vespasian ( 69-79 d.Chr. ) , gasind visteria goala , dupa domnia lui Nero si a urmasilor acestora , nu s-a dat in laturi de la nici un mijloc pentru a strange bani . Printre taxele care le-a pus , a fost si una asupra closetelor publice .
Intr-o zi , fiul sau Titus ( viitorul imparat ) i-a spus [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Citate celebre ale imparatilor romani

Banul n-are miros - Imparatul Vespasian ( 69-79 d.Chr. ) , gasind visteria goala , dupa domnia lui Nero si a urmasilor acestora , nu s-a dat in laturi de la nici un mijloc pentru a strange bani . Printre taxele care le-a pus , a fost si una asupra closetelor publice .
Intr-o zi , fiul sau Titus ( viitorul imparat ) i-a spus ca poporul rade si barfeste fiindca se scot bani dintr-o asemenea sursa . Vespasian ia pus o moneda sub nas spunandu-i : ,, Non olet ,, , adica : ,, uite , banul nu are miros ,,

Decet imperatorem stantem mori ( lat. ,, Un Imparat trebuie sa moara in picioare )-maxima creata chiar de acelasi imparat Vespasian care a trait acum aproape doua milenii. Ajuns la varsta de 69 de ani ,el continua sa se ocupe de treburile imparatiei . Si chiar in ziua mortii , coborand cu o ultima sfortare din patul de suferinta, se ridica in picioare spre "a sta la datorie". Decet imperatorem stantem mori au fost cele din urma cuvinte ale sale. Largindu-si zona de aplicatie ,ele sunt folosite la adresa acelora care (fara sa fie imparati !) au inteles ca, sfidand moartea, sa ramana la post si sa-si indeplineasca misiunea pana-n ultima clipa.

Diem perdidi (lat. "Am pierdut o zi" )-Sunt cuvintele cu care obisnuia sa-si incheie ziua imparatul roman Titus(79-81 d.Chr.),cand constata ca n-a realizat nici o actiune folositoare. Faptul ni-l relateaza istoricul Suetoniu in Viata lui Titus, imparatul care avea ambitia sa devina "filantropul universului". Intr-o seara ,la masa , amintindu-si ca in ziua aceea nu facuse nici un bine nimanui, a exclamat cuvintele:
"Amici , diem perdidi" , care de atunci a devenit deviza lui Titus.

Ex malis eligere minima (lat." Dintre rele, a alege pe cel mai mic")-Cicero ,in lucrarea sa despre datoriile morale: De officiis.
Fortuna caeca est (lat. "Norocul este orb" )-In De amicitia ( despre prietenie) Cicero, in dialogul sau cu consulul roman Laelius ,relateaza ca acesta spunea ginerilor sai Scaevola si Fanius :"Norocul nu numai ca e orb ,dar orbeste adesea pe multi dintre cei care sunt mangaiati de el...Nu este rar sa vezi oameni pe care i-ai cunoscut cu moravuri simple si usoare ,ca se schimba de indata ce pun mana pe onoruri, bogatii, putere ,dispretuind vechi prieteni si facandu-si altii noi."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.