Circulatia materiei in ecosisteme

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Organismele vii contin o mare parte din elementele prezente in sistemul
periodic insa cateva dintre acestea au o importanta cu totul deosebita: C, N, O, H si P. Tinand seama de importanta deosebita a carbonului pentru tot ceea ce inseamna viu putem considera ca viata este un triumf al chimiei organice. Aproape tot carbonul existent in sistemele vii provine din dioxidul de carbon atmosferic [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Circulatia materiei in ecosisteme

Organismele vii contin o mare parte din elementele prezente in sistemul
periodic insa cateva dintre acestea au o importanta cu totul deosebita: C, N, O, H si P. Tinand seama de importanta deosebita a carbonului pentru tot ceea ce inseamna viu putem considera ca viata este un triumf al chimiei organice. Aproape tot carbonul existent in sistemele vii provine din dioxidul de carbon atmosferic sau din ionii carbonati dizolvati in apa. Carbonul este convertit in molecule organice prin
fotosinteza in cursul metabolismului organismelor autotrofe.

Plantele absorb CO2 prin procesul de fotosinteza si elibereaza CO2 prin respiratie. Carbonul fixat decatre plante este eventual returnat in atmosfera de catre plantele si animalele moarteprin materia organica moarta care este descompusa. Toate organismele heterotrofe
obtin carbonul prin consumul autotrofelor, al altor heterotrofe, al resturilorvegetale si animale sau al produselor lor de dezasimilatie.
Atmosfera contine 740 x 109 t CO2. In biomasa plantelor sunt fixate 550 x109 t CO2 iar rezervorul de materie organica solul este de 1200 x 109 t CO2.

Lanivelul terestru intre intrarile (asimilatie) si iesirile (respiratie) de CO2 exista unechilibru. Intrarile sunt estimate la 110 x 109 t carbon/an din atmosfera ca CO2, dincare 60 x 109 t /an este fixat prin fotosinteza si 50 x 109 t carbon/an este eliberat
prin procesele de respiratie. La nivelul materiei organice moarte se inregistreaza unaport de 60 x 109 t carbon/an si este descompus 60 x 109 t C/an ca CO2. Sistemuleste in echilibru datorita energiei solare.
Cea mai mare cantitate de carbon de pe Terra este stocata in oceane. In modsimilar, putem vorbi despre ciclul carbonului la nivelul oceanelor.

Diferenta constain faptul ca CO2 este solubil in apa marilor si este la dispozitia fitoplanctonului careeste consumat de zooplancton.
Mai putin de 1 x 109 t C/an este depozitat in sedimente6. Intrarile la nivelulrezervorului de materie organica este de 20 x 109 t C/an in pesti si zooplancton si20 x 109 t C/an din fitoplancton..
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.