Circuitul si bilantul apei in natura

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Doar 3% din cantitatea totala de apa de pe Pamant este apa dulce, iar apa dulce din lacuri si mlastini insumeaza doar 0,29% din cantitatea totala de apa dulce a globului. 20% din cantitatea de apa dulce se afla intr-un singur lac, Lacul Baikal din Asia. Alte 20 de procente se afla in Marile Lacuri (Huron, Michigan, Superior). In rauri regasim doar 0,006% din resursele de apa dulce existente. Se po[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Circuitul si bilantul apei in natura

Doar 3% din cantitatea totala de apa de pe Pamant este apa dulce, iar apa dulce din lacuri si mlastini insumeaza doar 0,29% din cantitatea totala de apa dulce a globului. 20% din cantitatea de apa dulce se afla intr-un singur lac, Lacul Baikal din Asia. Alte 20 de procente se afla in Marile Lacuri (Huron, Michigan, Superior). In rauri regasim doar 0,006% din resursele de apa dulce existente. Se poate constata ca viata pe Pamant rezista cu ceea ce putem spune ca este doar "o picatura in galeata" cu rezervele totale de apa ale Pamantului.

Totusi, raurile si lacurile reprezinta sursele principale pentru apa folosita zilnic de oameni (fig.1, tab.1).Apa este cea mai importanta resursa a Terrei. In societatea actuala este considerata o resursa fundamentala deoarece sta la baza tuturor activitatilor umane.
In unele domenii ale hidrosferei ea nu se gaseste in stare pura. Contine numeroase substante solubile ceea ce-i confera calitatea de mediu hranitor pentru diverse organisme, ele insele reprezentand o alta sursa naturala (fig. 2).

In solutie sau suspensie se gasesc, de asemenea, si o serie de substante minerale.Raspandirea apei si uscatului pe Terra nu este uniforma, mai ales in ceea ce priveste repartitia acestora in cele doua emisfere. Apa, daca ar fi uniform repartizata pe suprafata Terrei, ar detine o grosime de 2 853 m. Volumul sau ar incapea intr-un cub cu latura de 1 133 km (fig.3). Cea mai mare parte a uscatului se gaseste in emisfera nordica, unde apele acesteia ocupa 53%, iar suprafata uscatului 47% (Vanney, 1991); in emisfera sudica apa ocupa 89%, in timp ce uscatul detine doar 11% (Fig.4).

Din volumul total, cele mai mari proportii sunt detinute de apele subterane si calotele glaciare. Apa cantonata in ghetarii montani si calotele glaciare insumeaza un volum de 24.000.000 km3 (tab.1). Cea mai mare proportie o detine Antarctida cu 21.000.000 km3, dupa care urmeaza Groenlanda si mai apoi, la mare distanta, ghetarii montani. Importanta lor se leaga de volumul apreciabil de apa rezultat in perioada de topire deoarece constituie sursa de alimentare a unor rauri. Exista preocupari in directia gasirii unor metode eficace pentru utilizarea icebergurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.