Circuitul aer - gaze de ardere

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.83

nivel: Liceu

Gazele de ardere nu pot fi racite oricat, fiind necesara asigurarea unei bune dispersii a noxelor in atmosfera, pe de-o parte, si evitarea condensarii vaporilor de apa, pe de alta parte. Se mentioneaza ca, prin condensarea vaporilor de apa pe suprafetele metalice ale canalelor de gaze de ardere, poate aparea un fenomen nedorit de coroziune al acestor suprafete. Temperatura de condensare a vaporilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Circuitul aer - gaze de ardere

Gazele de ardere nu pot fi racite oricat, fiind necesara asigurarea unei bune dispersii a noxelor in atmosfera, pe de-o parte, si evitarea condensarii vaporilor de apa, pe de alta parte. Se mentioneaza ca, prin condensarea vaporilor de apa pe suprafetele metalice ale canalelor de gaze de ardere, poate aparea un fenomen nedorit de coroziune al acestor suprafete. Temperatura de condensare a vaporilor de apa (temperatura de roua) este cu atat mai ridicata cu cat continutul de sulf din combustibil este mai mare.

In Tabelul care urmeaza sunt prezentate intervale recomandate pentru temperatura de evacuare in atmosfera, in functie de tipul combustibilului. Sistemul de ardere cuprinde instalatiile de preparare ale combustibilului precum si arzatoarele. Aceste sisteme difera fundamental in functie de tipul combustibilului: solid, lichid sau gazos. Prin arderea combustibililor apar o serie produse care au un efect nociv asupra mediului inconjurator: pulberi, oxizi de azot, oxizi de sulf, monoxid de carbon. Legislatia in vigoare impune concentratii maxim admisibile in gazele de ardere pentru aceste noxe, indeosebi pentru generatoarele de abur cu o putere termica instalata mai mare de 50 MWt (caracteristice centralelor electrice).

Respectarea acestor limite necesita introducerea in circuitul gazelor de ardere a unor filtre care sa retina pulberile (cenusa), oxizii de azot si de sulf. Pozitionarea filtrelor depinde de tipul functional al acestora, in Figura 2. fiind prezentata doar una din variantele cele mai des aplicate in centralele electrice. O filtrare corespunzatoare a gazelor de ardere va permite alegerea de valori pentru temperatura de evacuare in atmosfera mai mici decat cele prezentate in Tabelul 1. Filtrul de pulberi are si un rol tehnologic, el retinand particulele solide care ar conduce la erodarea paletelor ventilatorului de gaze de ardere.

Ventilatorul de gaze de ardere asigura evacuarea in atmosfera a gazelor de ardere, fiind imperios necesar in cazul generatoarelor de abur care lucreaza cu depresiune in focar. In mod clasic evacuarea in atmosfera se realizeaza prin intermediul unui cos de fum. O solutie moderna utilizata in centralele electrice consta din utilizarea pentru evacuarea in atmosfera a turnurilor de racire deja existente in structura centralei. Rezulta o reducere a costurilor de capital, nemaifiind necesara construirea unor cosuri de fum. In Figura 2. este prezentata o sectiune printr-o astfel de unitate energetica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.