Cipru - descriere

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.50

nivel: Liceu

Denumirea țării

Denumirea oficială este Republica Cipru iar denumirea convențională scurtă este Cipru.

Notă: Regiunea de nord a Ciprului este cunoscută sub numele de "Republica Turcă a Ciprului de Nord", regiune recunoscută numai de Turcia. În prezent, la toate activitățile socio-culturale, economice și politice interstatale participă doar partea sudică a țării recuno[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cipru - descriere

Denumirea țării

Denumirea oficială este Republica Cipru iar denumirea convențională scurtă este Cipru.

Notă: Regiunea de nord a Ciprului este cunoscută sub numele de "Republica Turcă a Ciprului de Nord", regiune recunoscută numai de Turcia. În prezent, la toate activitățile socio-culturale, economice și politice interstatale participă doar partea sudică a țării recunoscută ca stat independent - Republica Cipru.


Poziția geografică. Suprafața

Statul Cipru este o insulă din Marea Mediterană, situată în sud-estul Europei, avînd coordonatele geografice: 35 00 N, 33 00 E.
Suprafața totală a Ciprului, insula a III după mărime în Marea Mediterană, este de 9.251 km2 din care 9.240 km2 formează uscatul, iar 10 km2 apa.


Insula are o lungime maximă de aproximativ 220 km, de la Cape Andreas, situat în nord-estul insulei, la extremitatea vestică a insulei, Cape Arnaoutis.
Lățimea maximă, de la Cape Gata, situat în sud, la Cape Kormakiti, situat în nord, este de aproximativ 90 km.
Lungimea liniei de coastă este de 648 km.
Notă 3.355 km2 reprezintă suprafața cipriotă turcă

Țările învecinate

Ciprul este situat la aproximativ 70 km sud de Turcia ,100 km vest de Siria și 270 km vest față de Kastellorizon (extremitatea sud-estică a Greciei).

Conditii Naturale

Insula are o formă neregulată, partea de nord-est avînd o formă ascuțită spre direcția coastei de vest a Siriei, formînd Peninsula Karpas.
Activitatea seismică este moderată.

Relieful

Majoritatea uscatului este neted.Această parte netedă a uscatului este situată în interiorul insulei, purtînd numele de Mesaoria (greacă- "între munți").Mesaoria se întinde de pe coasta de vest până pe coasta de est fiind încadrată de lanțuri muntoase; la nord lanțul de munți Kyrenia, paralel cu linia de coastă, lanț muntos ce se întinde până în Peninsula Karpas; punctul cel mai înalt al acestui lanț muntos atinge cota de 1.019 m.
La sud se află Munții Troodos, care acoperă majoritatea porțiunii sud-vestice a insulei. Țărmul din această parte a insulei este abrupt și stâncos. Vîrful cel mai înalt al acestui lanț muntos este Olympus cu o altitudine de 1.953m.

Condiții climatice

Ciprul are o climă temperat-mediteraneeană, cu veri arzătoare și uscate dar și un sezon răcoros și ploios care începe din luna octombrie și durează până în luna martie.
Volumul mediu de precipitații anual nu depășește 500 mm. Temperatura medie anuală este de 20,6 grade Celsius.

Vegetația și fauna

Pădurile de pin, cedru și chiparos acoperă aproximativ 1/7 din suprafața totală a Ciprului, în principal în zonele muntoase. Printre alți arbori indigeni putem menționa ienupărul, stejarul, măslinul, roșcovul. Eucaliptul a fost plantat extensiv în scopul forestificării insulei, măsură impunătoare, în special, în urma defrișării unor fîșii enorme de pădure. În trecut, imensele păduri cipriote realizau un areal de viețuire pentru o diversitate considerabilă de păsări migratoare și animale, fapt pentru care erau recunoscute adevărate paradisuri naturale, dar pe parcursul secolelor, fîșia forestieră care acoperea cîndva partea centrală a insulei a fost utilizată de oameni în scopuri economice, dar nu a mai fost restituită complet. Anumite eforturi în acest sens au fost efectuate de Marea Britanie în timpul colonizării insulei din sec.18 și 19. O daună considerabilă i-a fost adusă învelișului forestier prin incendii, în timpul conflictelor armate a partizanilor greci și turci din 1974.
Ciprul are puține animale sălbatice, în schimb, insula este vizitată de o mare varietate de păsări migratoare. Printre alte specii întâlnite pe insulă putem aminti becațele, pitpalacul, sitarul.
Cu scopul de a asigura protecția biodiversității teritoriului său, în cadrul proiectului menționat mai sus, în Cipru s-au delimitat cîteva rezervații și o regiune forestieră cu statut de rezervație națională, statul luînd astfel sub o protecție special direcționată 8.1 % din suprafața totală a insulei numai în 1996. Pe parcurs, anumite teritorii aproximate au fost adiționate în shemele rezervațiilor.De asemenea cu scopuri ecologice, statul cipriot a ratificat o serie de convenții internaționale privind protecția biodiversității și a speciilor pe cale de dispariție, menținerea stratului de ozon, limitarea poluării aerului, schimbarea climei, problemele poluării transporturilor și multe alte probleme ecologice de ordin mondial.


Condițiile socio-umane

Majoritatea societății cipriote este formată de două populații: greacă și turcă, alături de acestea regăsindu-se o importantă comunitate de armeni.
Sistemul educațional este separat, acesta fiind menținut de comunitățile grecești și turce. Învățământul grecesc cipriot este administrat de Ministerul Educației. Zece ani de școală elementară sunt obligatorii pentru toți copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. La începutul anilor '90, în învățământul primar grecesc cipriot se înscriau aproximativ 63.000 de copii anual. Studiile superioare erau oferite de University of Cyprus, Intercollege ș.a. Învățământul turcesc cipriot este administrat de Republica Turcă a Ciprului de Nord. Rata analfabetismului este scăzută în ambele comunități.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.