Ciocoii vechi si noi de Nicolae Filimon

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Portetul lui Dinu Paturica se contureaza in cursul naratiunii, scriitorul urmarind de aproape fisa fiziologica. Tehnica portretistica este realist-balzaciana. Trasaturile fizionomice dezvaluie aspecte intime, gesturile, mimica, vestimentatia, interioarele vorbesc despre starea sociala, nivelul economic si cultural al personajului.
In capitolui I, dedicat lui Dinu Paturica, scriitorul inregi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ciocoii vechi si noi de Nicolae Filimon

Portetul lui Dinu Paturica se contureaza in cursul naratiunii, scriitorul urmarind de aproape fisa fiziologica. Tehnica portretistica este realist-balzaciana. Trasaturile fizionomice dezvaluie aspecte intime, gesturile, mimica, vestimentatia, interioarele vorbesc despre starea sociala, nivelul economic si cultural al personajului.
In capitolui I, dedicat lui Dinu Paturica, scriitorul inregistreaza in amanuntime trasaturile fizice care implica si pe cele morale: "scurt la statura, cu fata oachesa, ochi negri plini de viclenie, un nas drept si cu varful cam ridicat in sus, ce indica ambitiunea si mandria grosolana".

Tinuta vestimentara a lui Dinu Paturica vorbeste de saracia sa,de conditia lui umila" "imbracat cu anteriu de samalagea rupt in spate"' "... cu picioarele goale bagate in niste iminei de saftian, care fusesera odata rosii, dar isi pierdusera culoarea din cauza vechimei". Ca scriitor ce vrea sa moralizeze, sa indrepte, Filimon previne cititorul asupra intentiilor personajului: "trasaturile fetei lasau sa se vaza pana la evidenta ca gandirea ce-l preocupa nu erau decat planuri ambitioase".

Filimon procedeaza ca un scriitor realist; prin descrierea imbracamintei el fixeaza epoca si viata sociala a personajului.
Sub aspectul deplorabil al tanarului se ascunde insa o forta puternica dominata de ambitie, de setea de a se inalta cat mai sus.Fizionomia desrisa, "nasul drept si cu varful cam ridicat in sus" este pentru scriitor indiciul al unei trasaturi morale de senta, ce-I defineste eroul.

Antipatia scriitorului este evidenta.Trei trasaturi sunt precizate de la inceput: viclenia(ochii), ambitia si mandria grosolana. Portretul moral se va adanci si imbogati cu alte trasaturi, pe masura ce va urca treapta cu treapta in drumul sau intre ascensiune si cadere.
Scriitorul urmareste in detaliu evolutia personajului, dezvaluindu-i trasaturile diabolice. La inceput indeplineste treburi umilitoare: ca ciubucciu isi freca stapanul pe picioare, il ajuta sa se imbrace, ii da de spalat, ii aducea dulceata, cafea si ciubuc.

Lingusitor cu celelalte slugi ale boierului fenariot, " se silea sa-ntreaca pe toti in zel si activitate". Perseverent in atingerea telurilor sale, el invata tehnica hotiei de la alti servitori, fiind pe rand, de la ciubucciu, iscoada a boierului, ca sa se asigure de fidelitatea Duducai, logofat, sluger, pitar, sfetnic de taina al postelnicului, aliat al cherei Duduca, vataf de curte, sames de hatmanie.

Camera de ciubucciu, a primei slujbe la curtea postelnicului Andronache, pune in lumina modesta si umila conditie de la care pleaca Dinu Paturica. In descrierea ei se releva grija scriitorului pentru amanuntul semnificativ. Dinu Paturuca nu este deloc dezolat de saracia camerei, ci, dimpotriva, aruncand o privire repede si dispretuitoare, se simte mobilizat cu toata energia, sigur pe sine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.