Ciocnirea civilizatiilor - Samuel Huntington

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.16

nivel: Liceu

În mod ciudat,budismul,deși o mare religie,nu a fost baza unei civilizații.
Expansiunea Occidentului s-a datorat tehnologiei,în special vaselor de transport cu care au exportat cultura și violenței organizate. Cu toate acestea,Occidentul nu a creat o mare religie.

Se sustine ca Occidentul. A creat o civilizatie universala dar daca o civilizatie universala e pe cale de apariti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ciocnirea civilizatiilor - Samuel Huntington

În mod ciudat,budismul,deși o mare religie,nu a fost baza unei civilizații.
Expansiunea Occidentului s-a datorat tehnologiei,în special vaselor de transport cu care au exportat cultura și violenței organizate. Cu toate acestea,Occidentul nu a creat o mare religie.

Se sustine ca Occidentul. A creat o civilizatie universala dar daca o civilizatie universala e pe cale de aparitie,trebuie sa apara o limba si o religie universale. Limba universală pretinsă de occident este engleza,dar aceasta este străină pentru 90% din populația globului.
Puține țări cu tradiții puternice au adoptat modelul occidental:
Rusia a fost modernizată (europenizată) de Petru cel Mare printr-o serie de reforme ce au dus la simplificarea alfabetului chirilic,introducerea taxării si a codului moral de inspirație engleză.

Turcia a fost modernizată de Ataturk prin cele „6 săgeți” :
1.populism
2.republicanism
3.naționalism
4.laicitate
5.etatism
6.reformism

În cadrul reformelor sale, Ataturk a respins ideea unui imperiu multinațional,ajungându-se la masacrul armean. Punctele pozitive au fost abolirea Califatului (guvernarea religioasă),adoptarea Codului Civil Elvețian,adoptarea calendarului gregorian. În cele din urmă,Turcia s-a apropiat extrem de mult de Occident datorită acestor reforme,ea fiind un important membru NATO si un candidat la aderarea în Uniunea Europeană.

Celelalte state musulmane se opun Occidentalizării. Problema statelor islamice este ca nu au un stat lider (nucleu) care să le reprezinte interesele. Fiecare mare stat musulman are lacune care îl împiedică să devină un lider.
1.Indonezia:deși cea mai mare țară musulmană,cu o creștere rapidă,este departe de centrul arab
2.Egiptul : este o țară prea săracă,dependentă financiar de SUA

3.Iranul : ar fi liderul ideal având în vedere poziția,mărimea și economia,dar Iranul este o țară șiită,în condițiile în care 90% dintre musulmani sunt suniți
4.Pakistan : se confruntă cu instabilitate politică și cu probleme cu India
5.Arabia Saudită : deși leagănul Islamului,este dependentă de Occident
6.Turcia : este o țară dezvoltată,dar este laica,musulmanii renegând-o

Musulmanii văd civilizația occidentală ca decăzând,fapt subliniat și de Fukuyama în „Marea Ruptură”.Musulmanii,care au tradiția familiei și care nu acordă drepturi femeii,nu pot sa vadă o femeie lăsându-și copilul în grija unei bone,sau o femeie lider.
Strategia de cucerire adoptată de occidentali,aceea a cooperării economice,apropie popoarele dar nu le poate face să se înțeleagă.

Conflictul din timpul Războiului Rece au fost mult mai mici decât conflictele mocnite de astăzi dintre islamism și creștinism. Lumea a fost cuprinsă de războaie de falie. Primul război civilizațional modern a fost cel din Afganistan (1979-1989).SUA au susținut cu armament insurgenții,iar URSS care lupta pe un teritoriu necunoscut, a fost umilită. Înfrângerea URSS s-a datorat unui efort colectiv al islamicilor,care au contribuit cu 25 000 de voluntari. Acest război a dus la accelerarea decăderii URSS.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.