Cine este Erno Rubik

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.97

nivel: Liceu

M-am nascut in 1944 in Budapesta, Ungaria.Tatal meu a fost inginer mecanic, un constructor stralucitor(...). Mama a fost un om al literelor, poeta si artista.Prezenta combinata a acestor impulsuri, cel techic si cel artistic, au constituit pentru mine, sunt sigur, un factor determinant.La inceput, tindeam spre atrele vizuale : desenam si pictam mult.Am si invatat intr-o scoala care tinea de "artel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cine este Erno Rubik

M-am nascut in 1944 in Budapesta, Ungaria.Tatal meu a fost inginer mecanic, un constructor stralucitor(...). Mama a fost un om al literelor, poeta si artista.Prezenta combinata a acestor impulsuri, cel techic si cel artistic, au constituit pentru mine, sunt sigur, un factor determinant.La inceput, tindeam spre atrele vizuale : desenam si pictam mult.Am si invatat intr-o scoala care tinea de "artele frumoase", ca scultpor.Inca de atunci mi s-a trezit gustul pentru aplicatii tehnice.Asa ca urmatorul pas in educatia mea l-a constituit "Universitatea tehnica din Budapesta", si in 1967, obtin aici diploma de arhitect.

Inca am o pasiune pentru arhitectura,considerand-o ca fiind cea care prezinta cele mai complexe activitati care combina stiinta, tehnica si arta.Desi aveam diploma, nu ma consideram cu adevarat bine instruit si mi-am continuat studiile la "Facultatea de arte decorative" din cadrul Arhitecturii. A doua diploma mi-a dat titlul de designer.Mi-a fost inmanata in 1970.Aceste studii mi-au starnit sensibilitatea catre artistic. Din 1970, am ramas la facultate predand planuri, constructii, elemente de arhitectura interioara, planuri de mobila si proiecte, studiul formelor geometrice si geometria descriptiva.

Predarea este cea mai buna forma de invatare, sunt convins si acum . Expunand altora cunostiintele noastre continuam sa descoperim , sa invatam altele.Mai mult, aceasta activitate, ne forteaza sa gasim de fiecare data o alta formulare a ceea ce vrem sa exprimam, ne forteaza la noi incercari, suntem intr-o cautare constanta de metode noi.Lucrul cu tinerii ne ajuta sa avem mereu o infatisare tinereasca, ne face sa ne surprindem pe noi insine constant.(...)M-am casatorit in 1977.Sotia mea este designer interior.Pe fetita noastra, nascuta in 1978, o cheama Anne. (...)

Spatiul m-a intrigat intotdeauna, cu posibilitatile lui incredibil de bogate, alternarea spatiului cu ajutorul diferitelor obiecte, transformarea obiectelor in spatiu (sculptura, desen), miscarea in spatiu si in timp, corelarea lor, repercursiunile lor in mintea umana, relatia intre om si spatiu, obiect si timp.Cred ca Cubul a luat nastere din acest interes, din aceasta cautare a exresiei, din aceste ganduri. Imi place sa ma joc, recunosc, in special jocuri in care adversarul este reprezentat de natura cu particularitatile si misterele sale indescifrabile. Cel mai interesant joc este pentru mine jocul spatiului, cautarea posibilelor nave spatiale,adica constructia logica si concreta a diferitelor iesiri din spatiu.

Bineinteles ca nu pot sa stiu exact ziua in care mi-a venit o anumita idee, mi se pare imposibil, mie, care din acest punct de vedere nu mi se pare interesant.Ar putea fi totusi in primavara anului 1974.(...) Solutia tehnica finala, adica cea mai simpla forma a Cubului 3X3X3, cea mai usor de folosit in modele mi-a venit spre sfarsitul toamnei anului 1974, dupa cateva incercari. Mai multe modele au fost confectionate pentru mine si prietenii mei.Am fost foarte incantati cand ne-am jucat cu ele pentru prima oara. Am fost cu totii foarte surprinsi sa descoperim, gradual, ca am realizat ceva original, nou.

A fost imediat ridicata probema celui care l-a inventat, asa ca am inceput actiunile necesare la 30 ianuarie 1975. De asemenea, dandu-mi seama de importanta jocului,de posibilitatile si de valuarea lui reala, am inceput sa caut un partener pentru a-l aduce pe piata, pe care, cu un mare noroc l-am gasit. Ce urmeaza este relativ simplu.Dupa lansarea lui pe piata (1977), a devenit foarte popular in Ungaria, apoi, dupa 1980,in intreaga lume. Ma simt ca si cum povestea d-abia incepe, si noi nu-i putem prezice un sfarsit,pentru ca nimeni, cred, nu poate sa-i ghiceasca viitorul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.