Ciclurile biologice ale principalelor grupe parazitare

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Coccidiile sunt sporozoare parazite intracelular, cu specificitate stransa; biologia se desfasoara cu participarea unei singure gazde in organismul careia au loc mai multe faze schizogonice succedate de faza gametogonica si in final de faza sporogonica.Oochistul, format la nivelul tesuturilor gazdei este eliminat la exterior, continua evolutia, ajungand infestant. Functie de aspectul structual al [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ciclurile biologice ale principalelor grupe parazitare

Coccidiile sunt sporozoare parazite intracelular, cu specificitate stransa; biologia se desfasoara cu participarea unei singure gazde in organismul careia au loc mai multe faze schizogonice succedate de faza gametogonica si in final de faza sporogonica.Oochistul, format la nivelul tesuturilor gazdei este eliminat la exterior, continua evolutia, ajungand infestant. Functie de aspectul structual al oochistilor se determina specia patogena. Oochistul infestant (sporochist) devine patogen la 2-3 zile dupa ce a ajuns in mediul exterior.

De exemplu, puii de gaina inghit acesti sporochisti odata cu apa sau alimentele. In organismul lor, sporochistul exchisteaza, elibeand sporozoizii. Sporozoitii eliberati, patund in citoplasma celulelor epiteliale, se rotunjesc, se hranesc, transfomandu-se in trofozoizi. Urmeaza o faza de multiplicare, care se realizeaza pe doua cai: schizogonica si sporogonica. Unirea microgametilor cu macogametii formeaza zigotul care, in uma unor procese secretorii isi dubleaza membrana externa devenind oochist.

Fazele de evolutie de la Eimeria, de la sporozoit si pana la zigot se realizeaza la nivelul mucoasei intestinale a gazdei. Merozoizii primei generatii, pot fi 100.000 / schizont (la Eimeria bovis). Avand 5-10 μ, ei distrug tot atatea celule epiteliale, ceea ce inseamna distugerea barierei epiteliale intestinale pe suprafete intinse, fiind perturbata absortia pincipiilor nutritivi. Oochistii antrenati cu fecalele in mediul exteior devin infestanti numai dupa ce s-au format sporochisti (4) cu sporozoizi (8). Ei sunt rezistenti la actiunea factorilor ambianti cca. oe an. Sunt distrusi de actiunea radiatiilor solare si uscaciune, in cateva ore.

Modelul evolutiv dixen se caracterizeaza prin prezenta obligatorie a doua categorii de gazde: (G.D. si G.I.), in evolutia parazitilor.
Evolutia fiind multistradiala, fazele exogene pot lipsi, ca si fazele schizogonice/gametogonice, sporogonice (Suteu, 1992). Varianta cu stadii endogene presupune o legatura stransa a relatiilor dintre cele doua gazde. De exemplu, hemosporidiile se inmultesc asexuat in corpul mamiferelor, iar in corpul artropodelor se inmultesc sexuat, dupa diagrama ciclului de la Eimeria, zigotul fiind caracterizat de mobilitatea sa, lipsind fomele libere. La aceste categorii de paraziti influenta factorilor ecologici se manifesta prin intermediul gazdelor lor (Suteu, 1992).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.