Ciclul elementelor majore din biosfera vs ciclul elementelor majore din crusta

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.63

nivel: Facultate

Crusta terestra este invelisul solid extern al pamantului care reprezinta 0,4% din masa totala acestuia. Compozitia acesteia este formata minerale si silicati. Cei mai importanti oxizi din crusta terestra sunt:SiO2 (55,2%), Al2O3(15,3%), CaO(8,8%), FeO(5,8%), MgO(5,2), NaO(2,9), K2O (1,9%). Din punct de vedere al rocilor, compozitia crustei este eterogena si a fost estimata ca fiind urmatoarea: r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ciclul elementelor majore din biosfera vs ciclul elementelor majore din crusta

Crusta terestra este invelisul solid extern al pamantului care reprezinta 0,4% din masa totala acestuia. Compozitia acesteia este formata minerale si silicati. Cei mai importanti oxizi din crusta terestra sunt:SiO2 (55,2%), Al2O3(15,3%), CaO(8,8%), FeO(5,8%), MgO(5,2), NaO(2,9), K2O (1,9%). Din punct de vedere al rocilor, compozitia crustei este eterogena si a fost estimata ca fiind urmatoarea: roci magmatice-65%, roci metamorfice-17,9%, roci sedimentare- 8%.

Elementele majore din crusta sunt: oxigenul- 46,6%, siliciul-29,5%, aluminiul- 8,2, fier-5%, calciu-3,6%, sodiu-2,8%, magneziu-2,1%.Oxigenul si siliciul reprezinta 79,1% din masa crustei terestre. Prin urmare compozitia crustei este data in mare parte de silicati si de minerale metalice formate in cursul proceselor de diferentiere a magmei, minerale care s-au concentrat in zacaminte.

Mineralele silicatice
Silicatii sunt compusi oxigenati ai siliciului cu metale. Constituie peste 90 % din scoarta pamantului, pe cand mantaua este alcatuita numai din silicati. Din punct de vedere chimic silicatii constau din siliciu si oxigen (SixOy) la care se pot adauga unul sau mai multe metale, ca si ioni hidroxilici (OH-).Structura silicatilor este data de unitatea (SiO4)4- si asezarea cationilor prezenti. Unitatea fundamentala (SiO4)4- reprezinta un tetraedru in centru caruia se afla un atom de siliciu legat cu patru atomi de oxigen.

Majoritatea silicatilor au tendinta de a substitui un element cu altul de marime similara, proces denumit substitutie izomorfa.Fenomenul are loc in conditiile in care apa are un pH cuprins intre 5-9, interval in care siliciul devine mai solubil si este mobilizat de aluminiu. Substitutia izomorfa se produce cu un element de aceeasi dimensiune (aproximativ aceeasi raza atomica), elementul care se substituie avand afinitate pentru electroni. O alta conditie pentru ca substitutia izomorfa sa aiba loc este aceea ca raportul razelor ionice sa nu fie mai mare de 15%. Exemplu de substitutie izomorfa este cea dintre Fe2+ si Mg2+ in olivina, cand fayalitul trece in forsterit:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.