Cicero - De amicitia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

Discutia are loc la putin timp de la moartea lui Scipio Africanus, prilej cu care, Laelius rememoreaza inaintea ginerilor sai prietenia care l-a legat de Scipio. Motivul pentru care Cicero plaseaza in prim-plan cele doua personalitati care au trait cu aproape un veac inaintea sa, este simplu si explicat de el insusi: "Genus autem hoc sermonum, positum in hominum veterum auctoritate, et eorum illus[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cicero - De amicitia

Discutia are loc la putin timp de la moartea lui Scipio Africanus, prilej cu care, Laelius rememoreaza inaintea ginerilor sai prietenia care l-a legat de Scipio. Motivul pentru care Cicero plaseaza in prim-plan cele doua personalitati care au trait cu aproape un veac inaintea sa, este simplu si explicat de el insusi: "Genus autem hoc sermonum, positum in hominum veterum auctoritate, et eorum illustrium, plus nescio quo pacto videtur habere gravitatis" (ID 4).

Este implicit vorba de un apel al lui Cicero, adresat contemporanilor sai, peste care plana iminenta prabusirii republicii, de a privi inapoi, spre Republica secolelor anterioare, in care valorile morale, -virtus, honestas, etc.-, erau mult mai pretuite.
Din punct de vedere al continutului avem de-a face mai de graba cu un discurs al lui Laelius, arareori intrerupt de interventia celor doua personaje secundare, care exercita o valenta stimulativa, iar nu de natura problematizatoare.

Care sunt, asadar, coordonatele pe care apare si se dezvolta prietenia? In primul rand este necesara constientizarea acesteia, cautarea si asumarea ei.
Unii pun mai presus decat prietenia bogatiile, altii sanatatea, puterea, onorurile, ba chiar placerea -voluptas-. Aceasta din urma este specifica, insa, fiarelor, iar celelalte sunt trecatoare si nesigure -incerta et caduca-, plasate fiind, nu atat in zona hotararilor noastre, cat a incertitudinii si a nestatorniciei sortii.

Subiectul prieteniei il constituie omul bun -homo bonus- care este, in acelasi timp, si intelept, si capabil sa atinga virtutea. Acest model uman apt prin excelenta de o prietenie adevarata, se afla, in viziunea lui Cicero, in "vita comunis", nicidecum pe coordonatele idealiste si intangibile in a ca caror limite il inscriu filozofii elini pe omul intelept si virtuos. Desigur, sintagma "vita comunis" pune in lumiina pragmatismul mentalitatii romane, la care Cicero adera fara nici o rezerva, atunci cand este vorba de aspectele morale. In domeniul moralei, Arpinatul o declara raspicat si repetat: Roma este mult mai superioara Greciei.

O alta trasatura definitorie este aceea ca prietenia nu are drept cauza slabiciunea, nici cautarea foloaselor -utilitates-. Ca atare, prietenia purcede din firea (natura) umana, nu din privatiuni, se dezvolta prin atasarea sufleteasca, prin dragoste, nicidecum prin cugetarea la cat folos va aduce.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.