Chirurgia functionala si reconstructiva a cancerelor glotei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.79

nivel: Facultate

Kashima atrage atentia ca, de foarte multe ori exista neconcordante intre aprecierea extensiei cancerului, pe baze clinice si paraclinice si realitatea histopatologica si ca biopsia tintita prealabila este necesara in vederea unei decizii terapeutice corecte. Pe 18 cancere de coarda vocala apreciate pe baza examenului clinic si paraclinic ca fiind T1, la care a efectuat biopsie dupa ablatia benzii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chirurgia functionala si reconstructiva a cancerelor glotei

Kashima atrage atentia ca, de foarte multe ori exista neconcordante intre aprecierea extensiei cancerului, pe baze clinice si paraclinice si realitatea histopatologica si ca biopsia tintita prealabila este necesara in vederea unei decizii terapeutice corecte. Pe 18 cancere de coarda vocala apreciate pe baza examenului clinic si paraclinic ca fiind T1, la care a efectuat biopsie dupa ablatia benzii ventriculare, manevra care permite accesul in spatiul paraglotic, a gasit extensia procesului neoplazic in spatiul paraglotic in 13 cazuri, la biopsia efectuata ( in 9 cazuri in spatiul paraglotic lateral si in 4 cazuri in spatiul paraglotic superior).

Din acest motiv Kashima sustine necesitatea biopsiei in caz de cancer al corzii vocale T1, biopsie care sa fie efectuata dupa ablatia benzii ventriculare care adeseori mascheaza extinderea reala a procesului neoplazic. Corzile vocale sunt constituite din mai multe straturi: epiteliul de tip pavimentos stratificat, stratul submucos sau lamina propria si muschiul vocal. Studiile clasice ale lui Hirano, efectuate prin microscopie electronica au aratat ca lamina propria este alcatuita la randul sau din trei straturi: stratul superficial corespunde spatiului lui Reinke descris in 1897, spatiu de alunecare intre epiteliu si structurile subiacente, alcatuit din fibre elastice dispuse la distanta unele de altele.

Epiteliul si stratul superficial al laminei propria alcatuiesc invelisul corzii vocale. stratul mijlociu al laminei propria este alcatuit dintr-o retea densa de fibre de colagen. Stratul mijlociu si profund al laminei propria constituie ligamentul vocal care reprezinta o zona de tranzitie. In cordectomia de tip I care reprezinta o cordectomie functionala conservatoare este rezecat epiteliului corzii vocale si o portiune a stratului superficial al laminei propria trecand la nivelul spatiului lui Reinke, fara a fi interesat in procesul de rezectie ligamentul vocal. Indicatia acestui tip de interventie o reprezinta displazia medie sau severa, CIS sau cancerul invaziv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.