Chirita in provintie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.34

nivel: Liceu

Chirita, ada sa se comporte dupa moda de la Iasi, fumeaza, calareste in costum de amazoana, desi "hurduca si gloaba asta, ca m-o apucat de vro sapte ori sughitu pan-acu". De altfel, intreaga vjata a Chiritei se deruleaza sub comanda modei, deza dupa care se conduce constituie un laitmotiv in piesa: "d-apoi da!daca-i moda", "daca-i moda si daca-mi place".

Cu toate ca este nerabdatoa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chirita in provintie

Chirita, ada sa se comporte dupa moda de la Iasi, fumeaza, calareste in costum de amazoana, desi "hurduca si gloaba asta, ca m-o apucat de vro sapte ori sughitu pan-acu". De altfel, intreaga vjata a Chiritei se deruleaza sub comanda modei, deza dupa care se conduce constituie un laitmotiv in piesa: "d-apoi da!daca-i moda", "daca-i moda si daca-mi place".

Cu toate ca este nerabdatoare sa afle vesti de la sotul ei, plecat la Iasi sa obtina un post de ispravnic (dregator care raspundea de indeplinirea poruncilor domnesti, conducator al unui judet sau tinut-n.n.), ea refuza sa citeasca "ravasul" pentru ca nu este adus"dupa moda" si-i pretinde argatului Ion sa puna pe "talger" un "sarvet" si "ravasu pe sarvet". Bietul taran nu intelege "protocolul" si asaza ravasul si servetul sub tava, spre indignarea Chiritei.

in biletul trimis, Grigore Barzoi ii spune ca "s-a ispravnicit" si o cheama degraba pe Chirita in targ "cu toata gospodaria si cu tot neamul", atragandu-i atentia sa nu uite "curcanul cel batran" pe care o sa-l puna "in slujba". Chirita este fericita ca a ajuns ispravniceasa "cu jandari la poarta si-n coada!" si seaza sa "dureze" un voiaj la Paris, in "tara nemteasca".

Luluta, o tanara de 15 ani, ramasa orfana in urma cu trei ani, se afla frv grija cucoanei Chirita, care intentioneaza sa o marite cu Gulita, deoarece fata "are zastre buna". Ea este insa indragostita de Leonas, un prieten din copilarie, tanar inteligent si cinstit, cu un acut simt al umorului, care stie sa imbine judecata sanatoasa cu gluma bufona. Leonas soseste la Barzoieni tocmai in iuresul provocat de Gulita, care incalecase fara voia "nineacai" si tot satul, in frunte cu ea, alerga sa-l prinda.

Baiatul sufera o teribila "trantition" si, dupa ce-si rene din spaima, Chirita il alunga pe Leonas, care insa o prene: "de azi inainte te asteapta la toate sotiile din partea mea".
Finalul actului I infatiseaza plecarea triumfala spre ispravnicie a Chiritei, care tine in brate curcanul cel batran, fiind insotita de Gulita, Luluta si "monsiu Sarla", cu totii urmati de jandarmii "cu sabiile scoase".

Este un entuziasm general, Chirita exclama cu avant: "nous lavons le baril spalam putina [] Nous disons comme ca en moldave".
Actiunea actului al II-lea se desfasoara in salonul Chiritei dintr-un "targ din tinut", unde ea aplica si impune mai abitir moda. Barzoi se ge ca:l strang hainele pe care nevasta-sa il obliga sa le poarte, este necajit ca ea nu mai vrea sa faca dulceturi si cozonac, nu mai catadicseste sa se ocupe de gospodarie.

Barzoi este nemultumit si de cheltuielile fara masura pe care le face nevasta pe numeroase rochii si straie cu fir. Indiferenta la eprosurile sotului, Chirita este preocupata de petrecerea pe care o organizeaza in cinstea logodnei dintre Luluta si Gulita, cu toate ca baiatul este prea tanar iar fata "are toane de nebunie" si "ii cam lipsata", insa nu-si permite sa piarda "zastrea Lulutai de la mana". Totodata, este nerabdatoare sa plece la Paris, gandindu-se cu satisfactie anticipata la efectul "ce-oi sa fac la Paris ca ispravniceasa". '

Reapare Leonas care, ca sa se razbune pentru ca fusese alungat si ca sa fie aproape de Luluta, se deghizeaza in ofiter, purtand niste "musteti mincinoase". Prin quiproquo (cprocvo - situatie comica prin care un personaj este confundat cu altul, rezultand o serie de incurcaturi-w.w.), se distinge comportamentul ridicol al eroinei, care il ia pe "ofiterul" Leonas drept un admirator infocat.

El ii face curte Chintei si-i cere portretul ca dovada a iubirii ce i-o poarta, amenintand-o ca se impusca daca-l refuza, dar pistolul cu care o sperie este de ciocolata. Gulita il surprinde pe Leonas sarutand-o pe Luluta si-l provoaca la duel, spre disperarea Chiritei care-l recunoaste pe "curtezan" si-l alunga din nou. Pentru a scapa de logodna cu Gulita, Luluta se preface nebuna, tremura si da continuu din cap, vorbeste incoerent si dene agresiva cu Gulita: "Vina-ncoace sa te musc sa te mananc".

Leonas apare travestit in "bricicar" (briscar, zitiu-n.w.) si ne in audienta la ispravnic insa fara plocon, de aceea argatul Ion ii "nde" curcanul cel batran, pe care tanarul sa-l lase la ispravnicie. Curcanul fusese vandut "de 57 de ori pe la impricinati, si o slujit pana-acum de 57 de ori ca pesches", ori de cate ori petitionarul venea la Barzoi cu mainile goale. Recomandandu-se Piciu bricicariul, Leonas este recunoscut de Chirita, dar curajos si cinstit, tanarul ameninta cu demascarea faptelor de coruptie, londu-i peste picioare cu biciusca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.