Chirita in provintie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.37

nivel: Gimnaziu

Vasile Alecsandri 1818-1890, poet, prozator și dramaturg. Se naște la Bacău într-o familie boierească. Primește o educație aleasă, întâi la țara, apoi la Paris, unde își ia bacalaureatul,dar nu-și încheie studiile de medicină. Este considerat ‘’poet național’’ înaintea de apariția lui Mihai Eminescu pe fundalul litreaturii române el este unul dintre cei mai citiți și studia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chirita in provintie

Vasile Alecsandri 1818-1890, poet, prozator și dramaturg. Se naște la Bacău într-o familie boierească. Primește o educație aleasă, întâi la țara, apoi la Paris, unde își ia bacalaureatul,dar nu-și încheie studiile de medicină. Este considerat ‘’poet național’’ înaintea de apariția lui Mihai Eminescu pe fundalul litreaturii române el este unul dintre cei mai citiți și studiați poeți români.

Alecsandri are meritul de-a fi creatorul pastelului românesc, nu numai ca specie literară, ci și ca termen literar, știut fiind faptul că termenul este cunoscut ca fiind al artelor plastice. Alexandri surprinde în pastelurile sale un colț din natură pa care-l invidiază. La îndemnul lui Mihail Kogălniceanu , Alecsandri publică în numarul al treilea al revistei ‘’Dacia literara’’ nuvela’’ Buchetiera de la Florența’’.

Comediile lui Alecsandri au în centru un caracter, cu o singură trăsătură de caracter parvenitismul, zgârcenia, gelozia, etc.
A luat parte la mișcarea revoluționistă de la 1848 în Moldova, redactând unul dintre documentele ei pragmatice ‚’’Protestație în numele Moldovei, a omenirei și a lui Dumnezeu’.

Autorul publică poezii: ‘’Baba Cloanța’’, Sora și hoțul’’, Miorița’’, Miezul ierni’,etc. Scrieri în proză:’’Istoria unui galben si a unei parale’, ‘’Legende’, Balta alba’’. Teatru: ‘Chirița în Iași’’, ‘’Chirița în provinție’,’’ Cucoana Chirița în voiaj’’. ’’Chirița în balon’’.

La 9 iunie 1856 publică în Steaua Dunării a lui M. Kogalniceanu cântecul ‘’Hora Uniri’’, care cunoaște o rapidă și largă răspândire. Data de 17 ianuarie îi va aduce lui Alecsandri funcția de ministru al afacerilor de externe. La 4 iulie 1890, bolnav, Alecsandri revine la Mircești ‘’am nevoie de mare liniște…‘’ afirma scriitorul. În anul 1855, sub conducerea sa apare România literară, revistă care continuă programul Daciei literare și Propășirea.

La 9 iulie 1856 publică în Steaua Dunării a lui M. Kogălniceanu cântecul Hora Unirii, care cunoaște o rapidă și largă răspândire.
Întreaga operă a lui Vasile Alecsandri, fie ea poezie, proza, dramaturgie a contribuit la consolidarea și dezvoltarea literaturii române, într-un moment ăn care era nevoie de un spirit novator. Într-o epocă plină de contraste, bradul de la Mircești deschide noi drumuri pentru scriitorii ce vor urma.

Comedia este specia genului dramatic, in versuri sau in proza, care satirizeaza intamplari, aspecte sociale, moravuri. Principalul mijloc artistic este comicul. o categorie estetica ce include situatii si personaje ridicole, vicii si moravuri, fiind sanctionate prin ras si urmarindu-se, astfel, indreptarea acestora.

Comicul ilustreaza contrastul dintre esenta si aparenta dintre serios si derizoriu, dintre iluzie si realitate, dintre efort si rezultatele lui, dintre scopuri si mijloace etc. Formele de manifestare ale comicului sunt foarte variate: comicul de situatie, comicul de caracter, comicul de limbaj, comicul de moravuri, comicul de intentie, comicul de nume.

In literatura romana, precursorii comediei au fost Costache Conachi si Iordache Golescu, care au reprezentat epoca pasoptista. Insa primul care a scris comedii cu valoare artistica deosebita a fost insa Vasile Alecsandri, care a inceput cu canticele cornice, farse, vodeviluri, feerii pana la comediile atat de cunoscute, "Chirita in Iasi" si "Chirita in provincie".

In literatura romana moderna si contemporana, comedia a avut un larg camp de manifestare, prin dramaturgii: Mihail Sebastian, Victor Ion Popa, Al.KiriJescu, Tudor Musatescu, Aurel Baranga, Teodor Mazilu, Ion Baiesu si altii. „Chirita in provintie” este structurata pe doua acte. Numita initial „Inturnarea cucoanei Chirita”, aceasta comedie este urmarea „Chiritei in Iasi” sau „Doua fete si o neneaca”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.