China

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Consolidarea statului chinez sub dinastia Qin si inaugurarea erei imperiale au favorizat expansiunea teritoriala. Astfel sunt cucerite Yu Yue, Fou-Kien, Kouang-Si, Kouang-Tong. Prin aceasta, China atingea tarmul si devenea o tara deschisa. Pe de alta parte, avansarea spre sud, de-a lungul coastei, a deschis calea spre Yunnan si Annam. in nord, hotarul a fost stabilit dincolo de Tche-Li si a fost m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: China

Consolidarea statului chinez sub dinastia Qin si inaugurarea erei imperiale au favorizat expansiunea teritoriala. Astfel sunt cucerite Yu Yue, Fou-Kien, Kouang-Si, Kouang-Tong. Prin aceasta, China atingea tarmul si devenea o tara deschisa. Pe de alta parte, avansarea spre sud, de-a lungul coastei, a deschis calea spre Yunnan si Annam. in nord, hotarul a fost stabilit dincolo de Tche-Li si a fost marcat prin marele zid, care mergea de la raul Leao pana in zona de nord-vest a regiunii Kan Su. Abia in aceste imprejurari, se creeaza conditiile extinderii legaturilor cu Manciuria, Coreea, cu insulele de peste mari si cu tarile sau popoarele din vest.

in sfarsit, razboaiele de prestigiu, purtate in timpul celor doua dinastii Han, au avut drept consecinta implicarea Chinei in teritorii situate la mari distante in raport cu granitele ei traditionale. O asemenea dimensiune a intereselor militare chinezesti a determinat elaborarea mai multor solutii alternative pentru atingerea scopurilor propuse. Astfel, in afara folosirii tacticii i-i-chic-i sau i-i-fa-i (folosirea barbarilor contra barbarilor) si a constituirii trupelor mercenare, a consolidarii prestigiului politic prin perfectionarea tratatelor de vasalitate (sistemul bo-ch'in) si impunerea unei pax sinica asupra unui spatiu imens, incepand cu domnia imparatului Wu (140-124 i.H.), este declansata o politica externa ofensiva.

Rezultatele principale ale acestei politici au fost cucerirea unor tinuturi indepartate precum Ta Yuan-ul (Ferghana) si impunerea, aici, a dominatiei chineze (101 i.H.) Concomitent, autoritatea imparatului castiga teren in statele sud si sud-vestice -Tien (Yunnan), Na, dar si mai departe, peste Marea Chinei, in Japonia (si anume in perioada Yayoi din istoria acesteia). Succesele maritime au fost facilitate de ocuparea, in 108 i.H., prin atacarea pe mare si pe uscat, a Tachao-Sien-ului. Aceasta operatie a fost precedata de colonizarea Kan-Su-ului si a Manciuriei. Alte succese sunt inregistrate asupra populatiilor Hiung - Nu de nord si de sud.

Controlul asupra acestui vast teritoriu presupunea insa pacea interna, domnii autoritare, organizarea si intretinerea unor armate imense.
Rascoala "Turbanelor Galbene"si prabusirea dinastiei Han II (de est) au avut ca efect o noua divizare a tarii, ceea ce a provocat, implicit, atingeri grave aduse frontierelor. Granitele de nord si de vest sunt incalcate si noi neamuri se instaleaza dincoace de "Marele Zid", iar tara chineza se repliaza in limitele teritoriului ei de formare. Abia in secolul al XVII-lea va fi reluata politica de centralizare si de reconstituire a imperiului.

Din punct de vedere geografic, zona de formare a statului chinez, ca si tinuturile invecinate anexate in perioada primelor trei dinastii, se particularizeaza Prin caracterul de campie aluvionara, mlastinoasa, supusa inundatiilor devastatoare. Pentru a le pune in valoare a fost nevoie de angajarea unor importante lucrari
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.