China

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Gimnaziu

Aşezare. China este situata in regiunea Asia de Est si de Sud-Est. Este o tara de dimensiuni continentale, suprafaţa sa, de 9.573.000km2 fiind egala cu cea a Europei. Este a treia tara din lume ca întindere. O treime din graniţele sale sunt marine, China având litoral la Marea Galbena, Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud. Restul frontierelor sunt terestre. Chine se învecine[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: China

Aşezare. China este situata in regiunea Asia de Est si de Sud-Est. Este o tara de dimensiuni continentale, suprafaţa sa, de 9.573.000km2 fiind egala cu cea a Europei. Este a treia tara din lume ca întindere. O treime din graniţele sale sunt marine, China având litoral la Marea Galbena, Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud. Restul frontierelor sunt terestre. Chine se învecinează la nord cu Rusia, Kazahstan si Kirghistan, in vest cu Tadjikistan, Afganistan si Pakistan, in sud-vest cu India, Nepal si Bhutan, in Sud cu Myanmar, Laos si Vietnam, iar in est cu Coreea de Nord.
Relieful este variat, cu regiuni înalte in sudul si vestul tarii si joase in est si nord-est. Principalele unităţi de relief ale Chinei sunt: Pod. Tibet, in vestul tarii, cel mai înalt de pe glob, cu înălţimi de peste 4500m, munţii Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos de pe Terra, cu cel mai înalt vârf de pe glob, de 8848m, deserturile Takli Makan si Jungaria in nord-vest si Gobi in nord, Câmpia Chinei de Est, joasa si fertila, străbătuta de fluviile Changjiang si Huang He.
Clima este variata, influenţata de aşezare si relief. Cea mai mare parte a teritoriului Chinei aparţine climatului temperat-continental excesiv. In deserturile Takli Makan, Jungaria si Gobi, clima are caracter deşertic, iar in regiunile muntoase din vest clima este etajata. Sudul si sud-estul Chinei aparţin climei tropical-musonica. In aceasta zona sunt frecvente taifunurile.
Apele. Pe teritoriul Chinei se găsesc sisteme hidrografice uriaşe, dar si întinse regiuni areice sau endoreice. Principalele fluvii sunt Changjiang (Fluviul Albastru) de 6300km si Huang He (Fluviul Galben) de 5000km. In China se găsesc si izvoarele fluviilor Indus, Brahmaputra si Mekong. Lacurile chineze sunt putin întinse, cele mai mari fiind cele sărate din centrul si nord-vestul tarii.
Vegetaţia. Se găsesc păduri de conifere si foioase in sud-vestul si nord-vestul tarii, iar in sud-est păduri tropicale si sub-tropicale, cu bambus, cedru, chiparos. Pe teritoriul Chinei întâlnim pajişti stepice in est, care au fost înlocuite cu terenuri arabile, iar cele din vest sunt sărace in ierburi. In nordul tarii vegetaţia este adaptata la uscăciune.
Fauna este extrem de variata, in China trăind peste 400 de specii de mamifere, incluzând ursul Panda uriaş, tigrul de Ussuri, leopardul, cerbul Sika, sambarul si antilopa Addax; câteva sute de specii de pasări: pasarea soarelui, cocostârcul cu gatul negru, s.a.; peste 1500 de specii de peşti.
China este cea mai populata tara de pe glob, având 1 227,7mil. loc., concentrează o treime din populaţia Asiei si o cincime din cea a planetei. Datorita întinderii uriaşe, densitatea populaţiei are o valoare scăzuta, de 125 loc./km2. Populaţia nu este egal răspândita pe teritoriul tarii, si astfel exista regiuni cu densitati extrem de mari, in Câmpia Chinei de Est, de 1000 loc./km2 si regiuni cu densitati mici in vest si nord si foarte mici in podişul Tibet, de sub 2 loc./km2.
Oraşe. Trei sferturi din populaţie traieste la sate, dar in China se găsesc si oraşe mari, peste 20 având mai mult de 1 mil. de locuitori fiecare. Capitala Chinei este Beijing, cu 5,8 mil. loc. Shanghai, cu 7,5 mil. loc., unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii, situat la gura de vărsare a fluviului Changjiang este cel mai mare port si centru industrial al tarii. Guangzhou, cu 2,9 mil. loc. este oraş-port la Marea Chinei de Sud si important centru al industriei matasii. Xi'an, cu 2 mil. loc. este unul dintre putinele oraşe mari din interior si fosta capitala a Chinei, foarte bogat in monumente.
Resursele naturale ale Chinei sunt numeroase si variate. Este cel mai mare producător mondial de cărbuni, minereu de fier si staniu si un important producător de petrol, minereuri neferoase, aur, sare, fosfaţi naturali s.a.
Industria prelucrătoare este una dintre cele mai puternice si diversificate din lume. China a devenit al doilea producător mondial de energie electrica; este un mare producător de fonta si otel, maşini si utilaje: maşini agricole, locomotive, autocamioane, nave fluviale si maritime, aparatura electronica si electrotehnica, sateliţi artificiali si rachete cosmice. China este cel mai mare producător mondial de televizoare, biciclete si jucării. Alte produse ale industriei prelucrătoare chineze sunt: produsele chimice si petrochimice, textile pe baza de mătase naturala si bumbac, ciment si produse alimentare. Tradiţiile mestesugaresti păstrate pana astăzi sunt brodatul pe mătase, ceramica, porţelanul, sticlăria artistica, sculptura in fildeş si jad, confecţionarea de articole din lemn si bronz.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.