Chimizarea metanului

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.56

nivel: Liceu

Arde cu flacara putin luminoasa, cu degajare mare de caldura. Un amestec mare da metan si oxigen sau aer explodeaza in prezenta unei scantei. Asa se explica exploziile care se produc uneori in minele de carbuni, unde se gasesc cantitati insemnate de metan. Pentru ca amestecul de metan si aer, numit gaz grizu, sa nu produca exlozie in mine, lampile aprinse sunt prevazute cu panze metalice, care inc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chimizarea metanului

Arde cu flacara putin luminoasa, cu degajare mare de caldura. Un amestec mare da metan si oxigen sau aer explodeaza in prezenta unei scantei. Asa se explica exploziile care se produc uneori in minele de carbuni, unde se gasesc cantitati insemnate de metan. Pentru ca amestecul de metan si aer, numit gaz grizu, sa nu produca exlozie in mine, lampile aprinse sunt prevazute cu panze metalice, care inconjoara flacara.

Produsele de ardere a metanului sunt bioxid de carbon si apa. Metanul este o substanta stabila , putin reactiva in conditii obisnuite. In prezenta unor reactivi energici ca oxigenul sau clorul si in conditii potrivit alese ( de temperatura , presiune si catalizatori) metanul poate fi facut sa reactioneze , ducand la produsi de mare insemnatate practica. Reactiile caracteristice pentru metan sunt reactiile de substitutie.

Metanul reactioneaza usor cu clorul si cu bromul , nu reactioneaza cu iodul , iar cu florul reactioneaza violent formand acid fluorhidric si tetrafluo-rura de carbon .Din amestecul de derivati clorurati cu diferite grade de substitutie rezultat din reactia de clorurare a metanului , componentii sunt separati prin distilare . Sunt utilizati ca solventi (CCl4 ) , agenti frigorifici (CH3Cl ) , anestezici (CHCl3) si intermediari in sinteze organice .

Cea mai importanta metoda de clorurare a metanului este clorurarea termica. Reactiile de clorurare sunt initiate prin incalzirea reactantiilor la temperaturi de 400-500 0 C. CH4 + 2Cl2 = C + 4HCl
Covalentele oxigenului cu carbonul si oxigenul sunt mult mai stabile decat cele care asigura formarea moleculei O2 ; prin reactia de ardere se degaja foarte multa energie.

In cursul reactiei , o parte din aceasta energie este folosita temporar pentru a invinge inertia chimica a moleculelor de metan ; intrand in reactie acestea vor elibera noi cantitati de energie si asftfel, reactia o data inceputa intr-un punct se propaga cu iuteala in intreaga masa a amestecului de metan si oxigen.

Daca reactia se executa in arzatoare speciale, in care oxigenul vine in contact cu metanul in mod controlat, obtinem o flacara fierbinte de oxigen si metan in proportiile cerute de ecuatia de reactie , se produce o explozie, care, in anumite imprejurari, poate fi foarte periculoasa .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.