Chimie si siliciu

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.73

nivel: Gimnaziu

Siliciul nu e atacat de acizii nitric, clorhidric, sau sulfuric, dar se dizolva in acidul fluorhidric, formand pentafosfat de siliciu (SiF4). Se dizolva in hidroxid de sodiu, formand silicat de sodiu si hidrogen gaz. La temperatura normala siliciul nu reactioneaza cu aerul, dar la temperaturi mari reactioneaza cu oxigenul, formand la suprafata sa un strat de dioxid de siliciu care nu reactioneaza [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chimie si siliciu

Siliciul nu e atacat de acizii nitric, clorhidric, sau sulfuric, dar se dizolva in acidul fluorhidric, formand pentafosfat de siliciu (SiF4). Se dizolva in hidroxid de sodiu, formand silicat de sodiu si hidrogen gaz. La temperatura normala siliciul nu reactioneaza cu aerul, dar la temperaturi mari reactioneaza cu oxigenul, formand la suprafata sa un strat de dioxid de siliciu care nu reactioneaza mai departe.iliciul este folosit in industria otelului.

In fabricareaotelului, otelul topit este dezoxidat prin adaugarea treptata asiliciului; otelul normal contine mai putin de 0.03% siliciu.Otelul de siliciu, care contine intre 2.5% si 4% siliciu, e folositla fabricarea transformatoarelor electrice.Siliciul este un semiconductor, in care rezistivitatea laparcurgerea curentului electric la temperatura camerei este lalimita dintre cea a metalelor si cea a dielectricilor.

Conductibilitatea siliciului poate fi controlata prin adaugareaunor mici cantitati de impuritati, numite dopanti. Posibilitateade a controla proprietatile electrice ale siliciului si abundentasa in natura au facut posibila dezvoltarea si exploatarea pe larga tranzistorilor si a circuitelor integrate folosite in industriaelectronica.Siliciul este folosit ca materie prima in constructia dispozitivelor semiconductoaresi in fabricareacelulelor solare. Compusii siliciului au diverse utilizari:argila si caolinulsunt materii prime.

Siliciul se mai utilizeaza in :
-industria tranzitorilor datorita propietatilor de semiconductor -sub forma de aliaje (ferosiliciul) cu propietati anticorozive.-sub forma de cuart (SiO )pentru confectionarea lentilelor siprismelor aparatelor optice.-sub forma de silicati (talc ,mica ,feldspati) in industriamaterialelor de constructii :ciment ,ceramica ,portelan si sticla
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.