Chimia vietii - medicamentele

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Chimia medicamentelor

Un medicament este o substanță sau un compus administrat omului ca tratament împotriva unei boli, pentru a preveni o îmbolnăvire sau pentru a stabili un diagnostic.
Chimistul și medicul elvețian Paracelsus(1493-1514), în secolul al XVI-lea, a fost primul care a definit principiul după care fiecărei boli îi corespunde un medicament specific. Trebuie deci [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chimia vietii - medicamentele

Chimia medicamentelor

Un medicament este o substanță sau un compus administrat omului ca tratament împotriva unei boli, pentru a preveni o îmbolnăvire sau pentru a stabili un diagnostic.
Chimistul și medicul elvețian Paracelsus(1493-1514), în secolul al XVI-lea, a fost primul care a definit principiul după care fiecărei boli îi corespunde un medicament specific. Trebuie deci căutat medicamentul în funcție de maladia pe care dorim să o tratăm. Astăzi, cercetarea în domeniul medicamentelor revine, înainte de toate, chimiștilor. Aceștia lucrează în strânsă colaborare cu medicii și farmaciștii. Împreună, ei ajută la progresul farmacologiei, știința medicamentelor.

Principul activ al unui medicament

Pentru a ușura anumite suferințe, s-au folosit mai întâi plantele administrate ca ceaiuri, prafuri sau alifii. În trecut, unele maladii de inima erau tratate cu ceaiuri de mușețel, o plantă ale cărei flori purpurii, galbene sau albe seamănă cu degetele de unei mănuși. Astăzi, nu se mai folosesc plantele în acest mod. Chimistul să extragă din plante substanță pură care acționează asupra maladiei respective: e ceea ce constituie principiul activ al unui medicament.
Astfel, principiul activ al degețelului, numit “digitalină”, este astăzi folosit pentru tratarea bolilor cardiace. Tot astfel, febra provocată de malarie se trata în trecut cu scoarța unui copac tropical, arborele de chinină: astăzi folosim principiul său activ, chinina. Principiul activ are avantajul că își păstrează mereu aceleași proprietăți, în timp ce proprietățile plantelor variază în funcție de anotimp.
Principiul activ poate fi utilizat și introdus în organism sub diferite forme: pilule, capsule, comprimate, produse injectabile.

Medicamente sintetice

Chimia este mai eficace decât scoarța arborelui de chinină. Dar, pentru cercetători, această îmbunătățire a efectului nu este suficientă. Pentru a întări acțiunea chininei și a-i elimina efectele secundare, adică efectele sale nedorite asupra altor părți ale organismului, chimiștii modifică molecula de chinină.
Pentru aceasta, ei urmăresc mai întâi drumul medicamentului în organismul uman, observă efectul acestuia asupra diferitelor organe, și apoi modul în care organismul prelucrează respectiv medicamentul.

Aceste observații le dau posibilitatea să “redeseneze” molecula, pentru a crea una nouă. În acest fel au fost puse la punct antibiotice din ce în ce mai eficace. Aceste medicamente au proprietatea de a bloca înmulțirea bacteriilor care sunt la originea maladiilor. Pentru a găsii antibioticul care va acționa asupra unei anumite bacterii, se face o antibiogramă. Bacteriile care se bănuiesc a fi responsabile de infecția pe care vrem să o tratăm sunt puse într-un mediu hrănitor, unde se pot dezvolta. Pe suprafața acestui mediu se picură apoi diferite antibiotice.
Bacteriile nu se mai înmulțesc în contact cu antibioticul la care sunt sensibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.