Chimia vietii

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.61

nivel: Liceu

Digestia este un proces chimic. In aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse in mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sange pana la celule, unde sufera alte transformari.
Principalele substante nutritive sunt lipidele si glucidele. Lipidele, numite si " "grasimi", provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chimia vietii

Digestia este un proces chimic. In aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse in mici molecule numite substante nutritive. Aceste substante nutritive sunt apoi transportate de sange pana la celule, unde sufera alte transformari.
Principalele substante nutritive sunt lipidele si glucidele. Lipidele, numite si " "grasimi", provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul. Ele aduc organismului carbon si hidrogen. Glucidele, numite si "zaharuri", se divizeaza in zaharuri rapide si zaharuri lente. Primele sunt continute in miere, fructe, dulceturi si ciocolata.

Asimilate direct de organism(adica transformate in energie), ele aduc organismului energia necesara unui efort fizic solicitant si rapid. Cel de-al doilea tip se gaseste in cereale(grau, orez, porumb). Ele nu sunt direct asimilate de organism si constituie o sursa de energie de mai lunga durata. Toate glucidele sunt bogate in carbon, hidrogen si oxigen.
Respiratia celulara
Vegetale sau animale, toate celulele respira: aceasta este respiratia celulara. Ele absorb dioxigen (O2) si elimina dioxid de carbon (CO2). Dioxigenul serveste la "arderea" alimentelor printr-o reactie de oxidare.

Aceasta reactie se deruleaza in mai multe etape. Glucoza (zaharul)de pilda, este mai intai transformata intr-o molecula mai simpla, acidul piruvic. Mitocondriile, elementele celulei responsabila de respiratia celulara, descompun acest acid in dioxid de carbon si hidrogen. Dioxidul de carbon este eliminat de celula: hidrogenul se combina cu oxigenul care intra in organism atunci cand respiram, dand apa.
Ansamblul acestor reactii degaja o mare cantitate de energie. Aceasta este stocata in mici molecule specializate, care o elibereaza in functie de nevoile celulei.

Fotosinteza
Plantele cu clorofila se hranesc absorbind apa si dioxid de carbon din aer. Pentru aceasta, ele folosesc energia luminii solare: acest proces se numeste fotosinteza. In timpul lui, se degajeaza dioxigen.
Fotosinteza se deruleaza in doua faze principale. Ziua, plantele capteaza energia solara. Cu ajutorul clorofilei si a altor pigmenti prezenti in frunzele lor, ele folosesc aceasta energie pentru a descompune apa pe care o absorb in hidrogen si oxigen. Noaptea, hidrogenul ajuta la reducerea dioxidului de carbon si la producerea de glucide, care vor hrani planta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.