Chestionarul

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.55

nivel: Gimnaziu

In esenta, chestionarul se prezinta sub forma unui sir de intrebari adresate (oral sau in scris) unui anumit numar de respondenti. El este administrat, de regula, de operatorii anchetei, existand si situatii cand este autoadministrat (cazul anchetelor prin posta sau prin e-mail).

Chiar daca nu exista tipare general valabile, in conceperea chestionarelor se impun respectate anumite [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chestionarul

In esenta, chestionarul se prezinta sub forma unui sir de intrebari adresate (oral sau in scris) unui anumit numar de respondenti. El este administrat, de regula, de operatorii anchetei, existand si situatii cand este autoadministrat (cazul anchetelor prin posta sau prin e-mail).

Chiar daca nu exista tipare general valabile, in conceperea chestionarelor se impun respectate anumite reguli.Fiind un instrument de cercetare foarte complex, elaborarea sa trebuie sa fie o actiune interdisciplinara, antrenand (pe langa cunostintele de marketing) o serie intreaga de alte cunostinte (de sociologie, psihologie, statistica, informatica, stiinta comunicarii etc.).

Prin urmare, pentru a se asigura succesul in culegerea informatiilor de marketing, cei care le redacteaza si le utilizeaza trebuie sa stapaneasca bine teoria convorbirilor, precum si tehnicile de comunicare, astfel incat sa fie capabili sa obtina cooperarea din partea receptorilor (de intrebari), sa se faca usor intelesi, sa poata interpreta in toate felurile posibile raspunsurile primite la intrebari, sa sesizeze dificultatile pe care le intampina intervievatii si erorile pe care ei le comit, sa descopere sursele de erori (care trebuie eliminate cat mai rapid posibil) etc.

Proiectarea si elaborarea unui chestionar impun luarea unor decizii cu privire la natura, forma si structura sa, la intrebarile pe care le contine, la modul de redactare si de testare, la validarea intrebarilor etc.

CONSTRUCTIA CHESTIONARULUI
Constructia oricarui chestionar trebuie sa inceapa cu specificarea foarte clara si detaliata a problemei de cercetat. Problemele sociale au, de regula, un grad de complexitate care impune descompunerea lor in mai multe dimensiuni.

La randul lor aceste dimensiuni se cer traduse in indicatori, deci in modalitati empirice de detectare a prezentei/absentei sau a starii sau a intensitatii unor caracteristici. In cazul anchetei, indicatorii vor fi adusi, pana la urma, sub forma unui text, a unei intrebari ce va apare in chestionar.

Insistam asupra faptului ca intrebarea - fiecare intrebare din chestionar - reprezinta un indicator, dar un indicator prelucrat, tradus, ajustat etc. de asa maniera incat el sa fie valid si functional in procesul comunicarii dintre cercetator si subiect.

Astfel, o intrebare de genul:"Cat timp ati petrecut ieri in fata calculatorului?" este traducerea verbala a indicatorului "timp alocat, in ziua X, in fata calculatorului ", care, impreuna cu multi alti indicatori de aceeasi natura, contribuie la creionarea dimensiunii "consum cultural", parte, de exemplu, a unei problematici mai generale privind stilul de viata.

Uneori indicatorul este identificabil in mod clar in intrebare, asa cum este, de pilda, cazul exemplului de mai sus. Alteori intrebarea poate sa aiba un continut ce nu trimite explicit spre un indicator sau indicatorul este derivat din continutul intrebarii printr-o procedura interpretativa mai elaborata, necoincizand deci cu cel pe care-l poate percepe subiectul la prima vedere.

Astfel, intreband pe cineva daca a mintit vreodata, nu urmarim sa delimitam, prin raspunsul "Da", pe cei sinceri si, prin "Nu", pe cei nesinceri, ci chiar invers, "Da"-ul va fi un indicator de nesinceritate. Cele doua situatii deosebite aici se regasesc, in literatura metodologica, in distinctia care se face intre intrebarile directe si intrebarile indirecte.

Ca orice clasificare dihotomica, o astfel de impartire e prea rigida. Este clar ca cercetatorul va opta pentru utilizarea de intrebari cu caracter mai putin direct ori de cate ori considera ca o intrebare foarte directa provoaca subiectului reactii ce altereaza validitatea instrumentului de cercetare.

Intr-adevar, pachetele de intrebari ce corespund unor dimensiuni si fenomene sunt rezultatul elaborarii teoretice a schemelor de influenta si determinare. Orice intrebare din chestionar are un "rost"; ea deriva, in cel mai nefericit caz, dintr-o ipoteza neexplicitata privind o relatie dintre doua fenomene. De pilda, cercetand optiunile electorale ale unui public si solicitand varsta respondentilor, se presupune ca aceste optiuni sunt variabile dupa varsta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.