Chestionarele si inventarele de personalitate

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Este unul dintre cele cele mai utilizate chestionare de adaptare. In varianata originara a fost utilizat in primul razboi mondial ca o modalitate de standardizare a interviului psihiatric. La elaborarea primei variante s-a utilizat un esntion normativ de 2000 de subiecti normali si un grup de psihonevrotici. Se mai numeste inventar psihonevrotic deoarece poate decela unele accentuari spre patologi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Chestionarele si inventarele de personalitate

Este unul dintre cele cele mai utilizate chestionare de adaptare. In varianata originara a fost utilizat in primul razboi mondial ca o modalitate de standardizare a interviului psihiatric. La elaborarea primei variante s-a utilizat un esntion normativ de 2000 de subiecti normali si un grup de psihonevrotici. Se mai numeste inventar psihonevrotic deoarece poate decela unele accentuari spre patologic ale unor insusiri psihocomportamentale larg intanlite in populatie. Desi opereaza cu concepte psihiatrice el sesizeaza de fapt caracteristici tipologice si temperamentale atribuibile personalitatii normale. Unii autori il considera pe buna dreptate ca fiind un chestionar de temperament.

Descriere
Contine un numar de 76 de itemi la care subiectii raspund prin sublinierea raspunsurilor ''Da'' sa ''Nu'' . Raspunsurile sunt tiparite, in dreapta paginii, in continuarea fiecarui item. Testul mai poate fi administrat cu o foaie de raspuns.
Itemii sunt alocati unui numar de opt caracteristici temperamentale. Desi acestea sunt denumite cu o terminologie clinica semnificatia lor poate deveni patologica doar prin depasirea considerabila a anumitor limite.1. emotivitate simpla; 2. psihastenie, obsesiuni; 3. tendinte schizoide; 4. tendinte paranoide; 5. tendinte depresive sI ipohondrice; 6. tendinte impulsive sI epileptoide; 7. tendinte instabile (instabilitate psihica); 8. tendinte antisociale (egocentrice).

Administrare.
In instructajul standardizat se insista pe urmatoarele aspecte:
Subiectii trebuie sa citeasca fiecare intrebare cu toata atentia sI sa cantareasca foarte bine daca intrebarea se refera la o caracteristica ce se potriveste felului lor de a fi sI de a actiona, in conditiile in care cvasitotatlitatea chestionarelor, dimpotriva, solicita subiectilor sa dea primul raspuns care ii vine in minte. Aceasta schimbare de accent este explicabila prin intentia lui Woodworth de a realiza odata cu acest chestionar o prescurtare sI standardizare a interviului psihiatric pentru a putea fi investigat un mare numar de combatanti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.