Cheltuielile publice pentru obiective si actiuni economice pentru protectia mediului si pentru cercetare-dezvoltare

7x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Activitatea economica in sectorul public este organizata in cadrul companiilor(societatilor) nationale, regiilor autonome sau al societatilor comerciale dupa caz. Atat companiile, regiile autonome, cat si societatile cu capital integral sau majoritar de stat au obligatia sa-si acopere cheltuielile din venituri proprii. In situatii justificate in care veniturile proprii nu sunt suficiente pentru ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cheltuielile publice pentru obiective si actiuni economice pentru protectia mediului si pentru cercetare-dezvoltare

Activitatea economica in sectorul public este organizata in cadrul companiilor(societatilor) nationale, regiilor autonome sau al societatilor comerciale dupa caz. Atat companiile, regiile autonome, cat si societatile cu capital integral sau majoritar de stat au obligatia sa-si acopere cheltuielile din venituri proprii. In situatii justificate in care veniturile proprii nu sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor,

fie datorita influentei unor factori conjucturali, fie datorita politicii promovate de stat pe linia preturilor de vanzare, a exporturilor si altele, finantarea cheltuielilor se efectueaza pe seama fondurilor procurate de pe piata capitalului de imprumut (credite bancare, emisiune de obligatiuni ect.), iar in cazuri exceptionale, acestea pot beneficia de anumite alocatii bugetare.

In Romania la nivelul intreprinderilor publice, cheltuielile cuprind costurile de productie sau alte activitati prestatoare de servicii, cercetarea stiintifica si alte cheltuieli. Dupa sursele de finantare, cheltuielile se grupeaza in: cheltuieli acoperite prin costurile de productie; cheltuieli care se acopera din venituri; cheltuieli privind investitiile acoperite din fondul de dezvoltare; cheltuieli acoperite din fondurile speciale.

Cheltuielile de productie se efectueaza cu ocazia achizitionarii de materii prime, materiale, combustibil, energie, a platii salariilor, a altor drepturi de personal si a obligatiilor fiscale sau parafiscale legate de acestea, amortismente, dobanzi la credite bancare s.a.
Cheltuielile de productie sunt evidentiate in costuri si se recupereaza pe seama preturilor de vanzare. Ele se acopera din resursele constituite pe seama fondurilor existente la inceputul perioadei, a celor provenite din incasarile de venituri in cursul perioadei, prin vanzarea productiei, precum si din credite bancare.

Cheltuielile care se scad din venituri sunt: taxele pentru folosirea terenurilor proprietate de stat, cheltuielile pentru pregatirea profesionala si practica in productie, cheltuieli pentru contracte de cercetare, comisioanele platite societatilor de comert exterior, cheltuieli de protocol, reclama si publicitate, prelevarile si donatiile facute in scopuri umanitare si pentru asigurarea activitatilor sociale, culturale si sportive, alte cheltuieli etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.