Charles Goring - creatorul tezei criminalului nascut

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.75

nivel: Facultate

Din acest punct de vedere, explicatia reala a comportamentului criminal este defectiunea biologica si inferioritate fizica, precum si alte particularitati ale unor defecte fundamentale.
Exista convingerea, formata cu mult timp in urma, ca unele caracteristici fizice neobisnuite marcheaza persoanele cu inclinatie de a comite crime.

De exemplu, Homer il descria in A Iliada A>>[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Charles Goring - creatorul tezei criminalului nascut

Din acest punct de vedere, explicatia reala a comportamentului criminal este defectiunea biologica si inferioritate fizica, precum si alte particularitati ale unor defecte fundamentale.
Exista convingerea, formata cu mult timp in urma, ca unele caracteristici fizice neobisnuite marcheaza persoanele cu inclinatie de a comite crime.

De exemplu, Homer il descria in A Iliada A>> pe dispretuitul Theresites in urmatoarele cuvinte : A>>clipea dintr-un ochi si era schiop de-un picior, Umerii lui uriasi depaseau cu jumatate din pieptul sau, Iar parul subtire ii acoperea capul prelung si diform A>>.

Grecul Socrates a acceptat si a fost examinat de catre un fizionomist, care a apreciat ca fata inteleptului il descria ca fiind brutal si inclinat spre bautura. De altfel, Socrates a admis ca acestea erau intr-adevar predispozitiile sale naturale, dar ca invatase sa depaseasca aceste tendinte.

In Antichitate, grecii si romanii dispretuiau in asa fel parul rosu, incat actorii care interpretau rolul personajelor negative purtau peruci rosii. Apoi, in anii intunecati, cocosatii si oamenii cu parul lung erau priviti cu suspiciune, iar in Evul Mediu legile indicau ca daca doi oameni erau suspectati de crima, cel mai urat era cel mai posibil de a fi vinovat.

Aceasta idee a criminalilor nascuti, cat si faptul ca ei puteau fi identificati dupa unele neregularitati fizice a fost reflectata atat in lucrari stiintifice, cat si in literatura, dupa cum am mentionat.
Desi acest mod de a privi si judeca lucrurile avea radacini inca din Antichitate, abia in secolul al XVI-lea, cand italianul fizician Giambattista della Porta a fondat Scoala de fizionomie umana, studiul formelor fetei si relatia lor cu comportamentul uman, a aparul interesul pentru studiul trasaturilor fetei si al comportamentului uman. Potrivit lui Porta, de exemplu, un hot ar avea buzele lungi si privirea ascutita.

Judecarea caracterului dupa particularitatile fizionomice faciale a fost recunoscuta si studiata in Europa in timpul vietii lui Beccaria, apoi in lucrarile lui John Caspar Lovater, trasaturile-indicator ale omului span, sau a femeii cu barba, erau considerate ca semnificative.
Teoria lui Lombroso a avut o audienta foarte scazuta in Anglia.

Nu intamplator de aici vor veni si cele mai serioase critici, care vor lansa insa si o noua ipoteza referitoare la geneza criminalitatii.Asa cum arata Karl Pearson ,,lucrarea lui Goring ocupa un loc aparte in istoria criminologiei... nu este prea mult sa spunem ca Goring inlatura in primele capitole ale sale, pentru totdeauna incalcitele si exuberantele productii lombrosiene''.

Cu o aplicare mult mai exacta a metodologiei statistice in realizarea unui studiu bazat pe evidentierea diferentelor fizice dintre criminali si necriminali, a fost cercetatorul britanic Charles Goring (1870-1919), in lucrarea sa intitulata "Condamnatul englez: Studiu statistic".

Goring a fost ofiter-medic la inchisoarea Parkhurst din Anglia.
Studiul inceput in 1901 masura comparativ 3000 de condamnati englezi cu un mare numar de necriminali englezi si a durat timp de 8 ani.
Cercetatorul a primit ajutorul mai multor persoane : doctori ai inchisorii, gardieni si alt personal specializat. Printre cei care l-au sprijinit a fost si expertul statiscian Karl Pearson, atat in executarea unor calcule complexe, cat si in interpretarea datelor obtinute. Studiul a fost definitivat abia in anul 1913.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.