Cezar si Pompei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Vechea rivalitate dintre populari (Clodius) si optimati (Milo) gasi prilejul unei confruntari in afara disputelor ideologice. Clodius a fost ranit si s-a refugiat intr-o casa din apropiere. Milo socoti ca a sosit momentul sa sfarseasca cu rivalul sau si porunci gladiatorilor sa-l omoare.
Asasinarea lui Clodius n-a ramas fara urmari. Partizanii politici ai acestuia ii transportara trupul in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cezar si Pompei

Vechea rivalitate dintre populari (Clodius) si optimati (Milo) gasi prilejul unei confruntari in afara disputelor ideologice. Clodius a fost ranit si s-a refugiat intr-o casa din apropiere. Milo socoti ca a sosit momentul sa sfarseasca cu rivalul sau si porunci gladiatorilor sa-l omoare.
Asasinarea lui Clodius n-a ramas fara urmari. Partizanii politici ai acestuia ii transportara trupul in curia Hostilia, unde senatul isi tinea sedintele, expunandu-l publicului care, atatat de sefii partidului popularilor, cerea razbunare.

Multimea, alcatuita mai ales din plebe si sclavi, cereau razbunarea aceluia pe care-l socoteau ca pe un patron gata sa le indeplineasca si in viitor legitimele lor doleante. Se crease o imprejurare primejdioasa pentru clasa optimatilor.
In fata acestei situatii, senatul inspaimantat declara patria in primejdie si, l-a insarcinat pe proconsulul Pompei, impreuna cu cativa dregotori, sa restabileasca ordinea, acordandui-se depline puteri. Acesta, apropiindu-si armata de portile Romei, reusi sa potoleasca spiritele agitate, castigand totodata si incredera senatului. Senatorii au vazut in Pompei omul de care aveau nevoie si in februarie 52 Pompei a fost ales pentru a treia oara consul unic.

Ocupand pe cale legala suprema magistratura, Pompei socoti ca a venit momentul sa-si consolideze puterea, netezindu-si drumul spre apogeul carierei sale politice.
In acest scop el incerca sa faca doua lucruri: sa-si inlature adversarii si sa castige sprijinul neconditionat al ordinului senatorial.
De unul dintre rivali - e vorba de Milo a scapat in aprilie cand a fost condamnat la pedeapsa capitala.
Mai ramanea Caesar, care era angajat intr-o lupta grea in Gallia. Pompei isi dadea seama insa de capacitatea rivalului sau si de popularitatea de care se bucura acesta.

Caesar trebuia sa devina simplu cetatean inaintea lui Pompei, care urma sa-si pastreze functia de proconsul, deci comanda militara.
Potrivit legii, candidatii la inaltele magistraturi romane nu puteau detine o comanda militara; candidand, trebuiau sa renunte la aceasta. Astfel Caesar i-a cerut lui Pompei sa intervina pentru a se vota o lege care sa-i ingaduie in mod exceptional sa candideze la consulat fara a depune insignele puterii militare. Pentru a nu se demasca , Pompei a intervenit si, legea a fost votata, desi nici formularea textului nu era din cele mai limpezi si nici legalitatea lui neindoielnica.

Dupa un razboi de 8 ani de zile, Gallia intreaga,de la Pirinei la Rin si de la hotarele provinciei romane, de langa Mediterana, pana la coastele oceanului era supusa Romei., asta, la sfarsitul anului 50.Trupele romane aveau in fruntea lor un genial conductor: Caesar. Gallia n-a fost transformata imediat dupa infrangere in provincie romana; triburile ei au ramas in continuare in raporturi de alianta cu Roma. Supravegheate de conducatorul provinciei romane de la miazazi, triburile de galli n-au fost supuse jafului, confiscarilor, ci doar indatorate sa plateasca un tribut de 40.000.000 de sesterti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.