Cetatenia europeana - concept, evolutie, consecinte

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Facultate

Cetatenia europeana este o creatie unica a unei organizatii care iese si ea din tiparele clasice. Este vorba de prima cetatenie interdependenta de alte nationalitati. Cetatenia comunitara isi are fundamentul in nationalitatile statelor membre pe care nu le inlocuieste ci se suprapune acestora, si le completeaza.Creata pentru a favoriza dezvoltarea unei identitati europene intre 12 natiuni, concept[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cetatenia europeana - concept, evolutie, consecinte

Cetatenia europeana este o creatie unica a unei organizatii care iese si ea din tiparele clasice. Este vorba de prima cetatenie interdependenta de alte nationalitati. Cetatenia comunitara isi are fundamentul in nationalitatile statelor membre pe care nu le inlocuieste ci se suprapune acestora, si le completeaza.Creata pentru a favoriza dezvoltarea unei identitati europene intre 12 natiuni, conceptul trebuie astazi adaptat noii realitati. In prezenta a 27 de state si milioane de imigranti care doresc sa acceada la aceasta cetatenie, organizatia europeana isi pune intrebari cu privire la viitorul cetateniei.

Uniunea Europeana, organizatie cladita din ruinele celui de-al doilea razboi mondial din dorinta de a stavili razboiul pe continent odata pentru totdeauna, a fost sortita inca de la inceput sa capete intr-o buna zi contururi politice, astfel incat Europa politica unita devine acum miza esentiala a viitorului Europei. Aceasta aspiratie a devenit din ce in ce mai manifestata de la adoptarea in 1992 a Tratatului de la Maastricht, culminand astazi cu dezbaterile asupra Constitutiei Europene.

Cetatenia europeana este un concept recent (consacrat de Tratatul de la Maastricht din 1992) nascut dintr-o idee mai veche (datand aproximativ din anii '40) care se refera la o realitate nesigura si inconsistenta. Titularii cetateniei europene sunt resortisantii statelor membre ale Uniunii Europene. Cetatenia ca si concept are un continut atat politic (cetatenia ca drept al Cetatii definind statutul personal al unui individ) cat si juridic (referitor la ansamblul de drepturi subiective pe care un individ le poate invoca).

Conditia existentiala a cetateniei este capacitatea de a avea drepturi (drepturi subiective conform teoriei pozitive a dreptului) si de a le putea pune in aplicare. Pe cale de consecinta, cetatenia europeana exista in masura in care titularii sai se pot bucura de drepturile care deriva din acest statut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.