Cetatenia

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

N.Iorga - "noi suntem cetateni ai lumii intr-o epoca absurda";
M.Sadoveanu - "nu exista nici o deosebire intre mine si alt om care e de alta religie sau de alta limba. Toti oamenii trebuie sa ajunga la o intelegere ca popoarele de pe acest pamant sa traiasca alaturi si sa se bucure de acelasi soare si de acelasi pamant. Suntem cetateni ai pamantului, nu suntem cetateni numai ai unei tari";[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cetatenia

N.Iorga - "noi suntem cetateni ai lumii intr-o epoca absurda";
M.Sadoveanu - "nu exista nici o deosebire intre mine si alt om care e de alta religie sau de alta limba. Toti oamenii trebuie sa ajunga la o intelegere ca popoarele de pe acest pamant sa traiasca alaturi si sa se bucure de acelasi soare si de acelasi pamant. Suntem cetateni ai pamantului, nu suntem cetateni numai ai unei tari";
Tudor Arghezi - "in buna disciplina si oranduiala, nu trebuie sa existe adversitate intre datoriile mele fata de om si datoriile mele de cetatean".

Francis Bacon arata ca "omul care este amabil si curtenitor cu strainii, arata ca este un cetatean al lumii"
Heinrich Heine spunea "o spada sa-mi puneti pe cosciug, pentru ca am fost un ostean viteaz in razboiul de eliberare a omenirii".
Cetatenia este strans legata de nationalitate, dar termenul de nationalitate acopera mai multe sensuri si se aplica mai multor situatii, de aceea textele internationale folosesc termeni precum - persoana, om, individ.

Punctele comune pentru cetatenie fac referire la apartenenta persoanei fizice la o comunitate, ceea ce presupune politica si drepturi - in special cele politice, iar, cetateanul este co-cetatean, adica individul care traieste impreuna cu ceilalti.
Cetatean si cetatenie presupun intotdeauna delimitarea unui teritoriu ( un teritoriu unde se aplica drepturile), sau grup (grup format din toate persoanele carora li se aplica aceste drepturi). Drepturi ce sunt legate mai intai de politic si de juridic.
Cetateanul este un individ care are drepturi si indatoriri intr-o societate democratica.

Cetatenia intr-o societate democratica va fi strans legata de drepturile omului - egalitate, libertate, demnitate, drept, lege, putere.Nu vrem sa unim state ci oameni - a spus Jean Monet in 1952.
Respectarea drepturilor omului a fost un obiectivul principal al CE, sistemul instituit in acest scop avand un dublu fundament conventional: Conventia Europeana a Drepturilor omului - 1950, si Carta Sociala Europeana- 1961. Respectul drepturilor omului si al libertatilor fundamentale constituie doua din criteriile de admitere in cadrul Consiliului Europei dar si o obligatie esentiala asumata de fiecare stat membru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.