Cerintele stiintifice si psihopedagogice

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.59

nivel: Facultate

Tot timpul, profesorul de limba si literatura romana trebuie sa se intrebe: "la ce ii va folosi cu adevarat mai tarziu, in viata, elevului ceea ce eu l-am invatat la ora de romana?". Este o realitate faptul ca elevii invata numeroase notiuni de fonetica (stiu ce sunt vocalele, diftongii), de morfologie (li se cere sa cunoasca, de pilda, lista verbelor copulative din limba romana sau clasificarea c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cerintele stiintifice si psihopedagogice

Tot timpul, profesorul de limba si literatura romana trebuie sa se intrebe: "la ce ii va folosi cu adevarat mai tarziu, in viata, elevului ceea ce eu l-am invatat la ora de romana?". Este o realitate faptul ca elevii invata numeroase notiuni de fonetica (stiu ce sunt vocalele, diftongii), de morfologie (li se cere sa cunoasca, de pilda, lista verbelor copulative din limba romana sau clasificarea conjunctiilor), notiuni de sintaxa (de exemplu, termenii regenti ai propozitiilor subordonate necircumstantiale), dar se uita cel mai important aspect, aratat cu maxima claritate de cunoscutul lingvist Theodor Hristea:

Dintre diversele compartimente ale limbii, numai vocabularul propriu-zis si frazeologia sunt, de fapt, expresia culturii si a civilizatiei, pentru ca numai ele reflecta nemijlocit schimbarile care se produc in societate. Elevilor li se prezinta, mai ales in gimnaziu, tot felul de scheme uscate, abstracte de morfologie, de sintaxa a propozitiei si a frazei, dar prea putin se respecta viziunea comunicativ-pragmatica pe care se intemeiaza procesul didactic modern al invatarii limbii romane. Atragem atentia cu toata fermitatea:

Nu intereseaza predarea in si pentru sine a unor cunostinte gramaticale, ci abordarea functionala si aplicativa a acestora, in calitatea lor de elemente care contribuie la structurarea unei comunicari corecte si eficiente. In aceste conditii, nu il vom lasa corigent la limba romana pe elevul nostru, daca, de pilda, nu stie ce termeni regenti are subordonata subiectiva sau care este regimul cazual al prepozitiilor! Poate ca aceste aspecte nu ii vor fi niciodata, in viata, de un real folos.

In schimb, il vom lasa corigent daca va rosti "bacaloriat" sau daca va scrie "Cet-i ar place mai mult?". Ce vrem sa spunem este ca profesorul de romana trebuie sa lupte, mai presus de orice, pentru cultivarea limbii romane, cultura lingvistica fiind o parte importanta a culturii generale. Nu te poti socoti un om cult daca faci greseli de scriere si de rostire.De altfel, dintre obiectivele instructiv-educative si formative complexe pe care le urmareste studierea limbii si literaturii romane, esentiale sunt doua:

Stapanirea limbii literare - cu implicatiile ei estetice, etice, culturale, intelectuale - si asigurarea calitatii comunicarii scrise si orale, prin stapanirea vocabularului limbii romane, a normelor ortografice, ortoepice si de punctuatie. Elevii cunosc din familie limba romana, mai mult sau mai putin corect; profesorul trebuie sa le perfectioneze vorbirea, transformand-o intr-una conforma cu normele limbii literare, insusite in mod constient. Mai simplu spus, elevii cunosc limba generala, stiu din familie "cum se spune", iar profesorul trebuie sa ii invete limba literara, adica sa ii invete "cum trebuie sa se spuna".

S-a constatat cu durere ca vocabularul elevilor de astazi nu se ridica la asteptarile profesorilor (si acest lucru este evident nu numai la limba si literatura romana, ci si la alte discipline de invatamant). Iata de ce cadrul didactic trebuie sa se preocupe de exprimarea elevilor atat la scoala, cat si in afara ei, sa se preocupe de criteriile dupa care se formeaza aceasta capacitate si de mijloacele cu care ea se va realiza la diferite varste. In aceasta consta principiul legaturii teoriei cu practica - un principiu fundamental (tocmai de aceea, l-am si prezentat primul):

In accentuarea caracterului activ si actual al limbii romane si in conectarea ei la realitatile vietii cotidiene. Un bun profesor de limba si literatura romana va evita, la orele lui, formalismul, va elimina caracterul descriptivist din actiunea didactica (de altfel, in zilele noastre, la examenele pe care le sustin elevii, nu se mai pune accentul pe analiza completa morfologica si sintactica a unor cuvinte sau pe analiza in intregime a unei fraze, cu descrierea propozitiilor ei dupa toate criteriile - vezi, pentru exemplificare, subiectele date, in ultimii ani, la Testele Nationale);

Un adevarat profesor se va preocupa de formarea unor reprezentari culturale, precum si a unui univers afectiv si atitudinal coerent la elevi, se va preocupa de formarea unor deprinderi de munca intelectuala si va reliefa aspectele concrete ale utilizarii limbii literare, cu accentuarea faptelor vii, de vorbire autentica.2. Principiul luarii in considerare a particularitatilor de varsta ale elevilor (principiul respectarii particularitatilor de varsta ale elevilor)

Principiul luarii in considerare a particularitatilor de varsta ale elevilor (principiul respectarii particularitatilor de varsta ale elevilor) - este un principiu care se cere a fi respectat in intreaga activitate didactica, intrucat continutul si forma de organizare ale activitatii didactice pot avea finalitatea scontata daca aceasta activitate tine seama permanent de particularitatile de varsta ale elevilor. Gasirea unor modalitati prin care se poate structura continutul activitatii didactice, astfel incat efortul depus de elev sa nu depaseasca sub nicio forma capacitatea lui de munca, reprezinta, de fapt, modalitatea de respectare a acestui principiu in practica scolara.

Sa luam un exemplu: se stie ca, in gimnaziu, elevii trebuie sa dobandeasca, treptat, capacitatea de a se orienta cu claritate in cercetarea faptelor de limba, alaturi de capacitatea de a descoperi trasaturile esentiale ale faptelor de limba (in felul acesta, elevii vor putea ajunge la intelegerea structurii limbii, ca sistem unitar, aflat intr-o permanenta devenire, si ca ansamblu al elementelor de constructie a comunicarii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.