Cererea si oferta

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

. Marimea si structura populatiei. Alta este marimea cererii pentru un produs pe o piata cu un milion de locuitori decat pe piata cu trei milioane de locuitori. Cererea este mare daca populatia este in stare sa-si sustina necesitatile prin puterea de cumparare. Structura populatiei (ponderea copiilor, adolescentilor, maturilor, batranilor in totalul populatiei) va influenta vizibil cererea pentr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cererea si oferta

. Marimea si structura populatiei. Alta este marimea cererii pentru un produs pe o piata cu un milion de locuitori decat pe piata cu trei milioane de locuitori. Cererea este mare daca populatia este in stare sa-si sustina necesitatile prin puterea de cumparare. Structura populatiei (ponderea copiilor, adolescentilor, maturilor, batranilor in totalul populatiei) va influenta vizibil cererea pentru anumite produse. Intr-un esantion de populatie in care predomina populatia adolescentina cererea pentru echipament sportiv va fi evident mai mare decat cererea pentru acest produs intr-un orasel unde ponderea varstnicilor este mare.

1.2. Venitul national si distributia lui in randul populatiei. Unele societati produc mai multa bunastare decat altele si distributia bunastarii poate fi diferita. Cerere puternica exista in societatile egalitariste deoarece oamenii isi sustin necesitatile prin putere de cumparare. Exemplul Marii Britanii din ultimii 50 de ani ,interval in care aceasta si-a propus crearea Statului Bunastarii Sociale, este edificator. S.U.A., cu un venit national enorm, are si o distributie egalitarista, adica un segment insemnat din populatie are un venit suficient pentru a-si putea sustine puterea de cumparare ridicata.
3.1.2. Extinderea si restrangerea cererii

Daca pretul creste sau se micsoreaza ,conform legii generale a cererii cererea scade, respectiv creste. Deplasarea are loc pe aceeasi curba a cererii datorita efectului de substitutie si efectului de venituri. Efectul produs de o schimbare a pretului unui bun asupra cererii pentru acel bun, presupunand ca venitul real este mentinut constant este efectul de substitutie. El este intotdeauna negativ, adica pe masura ce pretul creste cantitatea ceruta se reduce si invers (daca P3 > P1 si Q3 < Q1). Schimbarea pretului unui bun reduce sau creste venitul real al consumatorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.