Cererea de moneda

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Spre deosebire de cererea de moneda, oferta de moneda este un concept simplu, care desemneaza cantitatea de moneda pusa la dispozitia indivizilor de catre autoritatea monetara. Datorita acestui aspect, cantitatea de semne monetare oferita este exprimata in termeni nominali, spre deosebire de cererea de moneda, care este exprimata in termeni reali, intrucat ofertantul nu are posibilitatea exercitar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cererea de moneda

Spre deosebire de cererea de moneda, oferta de moneda este un concept simplu, care desemneaza cantitatea de moneda pusa la dispozitia indivizilor de catre autoritatea monetara. Datorita acestui aspect, cantitatea de semne monetare oferita este exprimata in termeni nominali, spre deosebire de cererea de moneda, care este exprimata in termeni reali, intrucat ofertantul nu are posibilitatea exercitarii unui control direct asupra preturilor. Masurarea ofertei de moneda este simpla, in comparatie cu cea a cererii de moneda, in functie de explicatia care este aleasa pentru cantitatea de moneda emisa.

Responsabilitatile in crearea monedei si circulatia acesteia, revin, in prezent, sistemelor bancare si financiare, insa, neexistand doua sisteme nationale identice, rezulta ca oferta de moneda poate lua forme diferite in functie de natura institutiilor, evolutia istorica si situarea geografica. Astfel, pentru intelegerea ofertei de moneda, aceasta trebuie completata cu analize mai generale, care sa furnizeze o viziune mai cuprinzatoare asupra fenomenelor.

Analiza ofertei de moneda prezinta si o dimensiune normativa, prin care se cauta determinarea unor sisteme de emisiune mai eficienta si carora, economistii le acorda o atentie particulara. Desi cadrele institutionale ale ofertei de moneda nu sunt intotdeauna identice, totusi mecanismele si comportamentele determinate ale ofertei de moneda sunt suficient de "tipice" pentru a da loc unei analize cu caracter general.

Reflexiile asupra ofertei de moneda au detinut inainte de secolul al XX-lea, locul principal in cadrul analizei monetare, dupa care prioritatea a fost acordata cererii de moneda. Doar dupa anii '60 ca urmare a unor evenimente monetare majore, analiza ofertei de moneda a redobandit importanta cuvenita, iar aspectul normativ a regasit accente deosebite. Dupa cum se prezinta in literatura de specialitate oferta de moneda, poate fi realizata la nivel centralizat, in cadrul sistemelor bancare ierarhizate si la nivelul bancilor libere, emitente de monede concurentiale (dupa cum ofera modelul Bancii Libere, din sec. XVII-XVIII).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.