Cererea de marfuri

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.67

nivel: Facultate

In acest nivel de analiza microeconomic apare notiunea de "cerere a pietei" care se poate defini ca "volumul total care va fi cumparat de catre o categorie de clientela data, intr-un sector geografic dat, in cursul unei perioade date, in anumite conditii de mediu si ca rezultat al unui program de marketing bine definit" [2]. Observam in conceptia lui Kotler o abordare mult mai complexa, in care pu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cererea de marfuri

In acest nivel de analiza microeconomic apare notiunea de "cerere a pietei" care se poate defini ca "volumul total care va fi cumparat de catre o categorie de clientela data, intr-un sector geografic dat, in cursul unei perioade date, in anumite conditii de mediu si ca rezultat al unui program de marketing bine definit" [2]. Observam in conceptia lui Kotler o abordare mult mai complexa, in care putem identifica opt elemente distincte ale cererii de piata [3]:

1. Produsul - care trebuie identificat si definit in mod clar in functie de natura sa si de categoria din care el face parte (de exemplu produse alimentare, imbracaminte, automobile, etc)
2. Volumul - reprezinta cantitatea totala ce ar putea fi achizitionata, masurata prin unitati naturale si valorice (de exemplu tone, kilograme, litri, vagoane, etc)

3. Cumparatura - se refera la volumul de produse comandate, expediate, primite sau consumate. Pe langa volum, notiunea de cumparatura aduce in plus si referiri la structura acestuia, ceea ce permite urmarirea in timp a evolutiei sale.

4. Clientela - particularizeaza cererea atat pe ansamblul pietei, cat si pe anumite segmente ale acesteia (de exemplu in functie de variabile precum varsta, sexul, nivelul veniturilor, studii etc).
5. Zona geografica - orice cerere de produse se evalueaza in raport cu o anumita zona geografica cum ar fi cartierele, orasele, judetele, regiunile, tarile, continentele, etc

6. Timpul - productia sau comercializarea produselor se integreaza intr-un anumit interval de timp, pentru a cunoaste atat capacitatea efectiva de absorbtie a pietei, cat si evolutia sa estimativa in viitor (de exemplu: zile, saptamani, luni, ani s.a.m.d.)

7. Mediul de marketing - reprezentat de structurile care caracterizeaza diferitele zone geografice. Cererea unei piete este influentata de o serie de factori care nu pot fi influentati de catre firma, printre care amintim: mediul social, politic, demografic, cultural si tehnologic.
8. Actiunile de marketing - sunt factorii asupra caruia firma poate avea un control direct prin intermediul actiunilor sale. Astfel de factori pot fi: pretul, promovarea, canalele de distributie, cresterea calitatii produselor, cheltuielile de marketing etc.

Remarcam ca toate elementele cererii sunt masurabile in mod concret si ofera posibilitati variate de cuantificare, localizare spatiala si delimitare temporara atat pentru fiecare agent economic implicat intr-un act de vanzare-cumparare (nivel microeconomic), dar si pentru macrostabilizarea economica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.