Cerebelul - creierul mic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Facultate

In principal, cerebelul este alcatuit dintr-o portiune mediana cu directie antero-posterioara, denumita vermis si doua parti laterale, latite, denumite emisfere cerebeloase.Cerebelul are o fata superioara acoperita de cortul cerebelului, care vine in raport cu emisferele cerebrale, una inferioara care se muleaza pe fosele occipitalului si alta anterioara care vine in raport cu trunchiul cerebral, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cerebelul - creierul mic

In principal, cerebelul este alcatuit dintr-o portiune mediana cu directie antero-posterioara, denumita vermis si doua parti laterale, latite, denumite emisfere cerebeloase.Cerebelul are o fata superioara acoperita de cortul cerebelului, care vine in raport cu emisferele cerebrale, una inferioara care se muleaza pe fosele occipitalului si alta anterioara care vine in raport cu trunchiul cerebral, participand la formarea ventriculului al IV-lea.

Suprafata cerebelului este brazdata de santuri mai mult sau mai putin adanci (fisuri) care delimiteaza lobi, lobuli si lame care maresc foarte mult suprafata organului; mentionam ca lobulatia emisferelor cerebeloase corespunde lobulatiei vermisului.
Avand in vedere fisurile si santurile, precum si dezvoltarea filo- si ontogenetica a cerebelului, distingem principalele parti ale acestuia.
Initial se determina 2 parti fundamentale: corpul cerebelului si lobul floculonodular.

Corpul cerebelului prezinta o fisura primara care delimiteaza lobul anterior de cel mijlociu si o fisura numita santul prepiramidal care separa lobul mijlociu de lobul posterior. Corpul cerebelului este despartit de lobul floculonodular prin santul uvulonodular, de pe fata inferioara.Lobul anterior si posterior reprezinta o structura mai veche, numita paleocerebelul, insa cea mai veche din punct de vedere filogenetic este lobul floculonodular sau arhicerebelul. Zona cu cea mai mare oportunitate functionala se afla in lobul mijlociu, cu o dezvoltare considerabila, care reprezinta neocerebelul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.