Cerebelul

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Structura . In cerebel substanta cenusie este organizata la 2 niveluri : nuclei cerebelosi si scoarta cerebeloasa.
a) Nucleii cerebelosi ocupa o pozitie centrala, fiind inconjurati de substanta alba, care intre nuclei si scoarta formeaza centrul alb.
Acesti nuclei se impart in 3 grupe :
1) Nucleii fastigiali - se gasesc la nivelul vermisului sau tavanului ventriculului 4, si a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cerebelul

Structura . In cerebel substanta cenusie este organizata la 2 niveluri : nuclei cerebelosi si scoarta cerebeloasa.
a) Nucleii cerebelosi ocupa o pozitie centrala, fiind inconjurati de substanta alba, care intre nuclei si scoarta formeaza centrul alb.
Acesti nuclei se impart in 3 grupe :
1) Nucleii fastigiali - se gasesc la nivelul vermisului sau tavanului ventriculului 4, si apartin arhicerebelului.

2) Nucleii globos si emboliform (nucleul interpozitus la pasari) - se gasesc la limita dintre vermis si emisfera cerebeloasa, si in hilul nucleului dintat.
3) Nucleul dintat - are forma olivei principale bulbare, cu hilul orientat postero-medial, si apartine neocerebelului.
Nucleii cerebelosi primesc doar colaterale din aferentele cerebelului, si din ei pleaca toate eferentele.
b) Scoarta cerebeloasa este dispusa la suprafata si este uniforma (aceeasi structura la orice nivel). Ea are 3 straturi de la suprafata in profunzime.

1) Stratul molecular - cu rol in asociatie, este format din celule nervoase stelate, celule nervoase cu cosulete, fibre si nevroglii.
Dendritele celulelor fac sinapsa cu fibre paralele (care sunt axonii celulelor granulare din stratul granular) si cu fibre agatatoare (fibre reticulo-cerebeloase si putine fibre ponto-cerebeloase si oligo-cerebeloase) Axonii celulelor fac sinapsa cu dendritele celulelor Purkinje din stratul intermediar.
Componenta fibrilara este reprezentata de fibre paralele si fibre agatatoare.

Nevrogliile sunt reprezentate de microglii, celule gliale Bergman (care formeaza membrana limitanta externa), nevroglii multipenate Fananas.
2) Stratul intermediar - are rol efector si este format din celule Purkinje (aproximativ 15 milioane), asezate pe un singur rand. Aceste celule au forma de butelie si sunt asezate cu baza spre stratul granular.Dendritele celulelor ajung in stratul molecular, unde fac sinapsa cu fibre paralele, cu fibre agatatoare, cu axonii celulelor stelate si cu axonii celulelor cu cosulete.
3) Stratul granular - are rol receptorsi este alcatuit din celule, fibre si nevroglii.

Componenta celulara este alcatuita din :A. Celule Golgi - sunt cele mai mari din scoarta cerebeloasa, dendritele lor ajung in stratul molecular unde fac sinapsa cu fibrele paralele. Corpul celular face sinapsa cu fibrele agatatoare si muschioase. Axonul face sinapsa cu dendritele celulelor granulare. B. Celule granulare - sunt cele mai mici celule nervoase din nevrax (sunt aproximativ 100-150 de miliarde). Axonii lor merg spre stratul molecular unde se ramifica in "T", formand fibrele paralele care fac sinapsa cu celulele stelate, cele cu cosulete, celulele Purkinje si celulele Golgi. Dendritele lor fac sinapsa cu axonii celulelor Golgi, cu fibrele agatatoare si cu cele muschioase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.