Cercetari si rezultate obtinute in domeniul alelopatiei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Observatiile lui Kooper (1927) referitoare la instalatiilor asociatiilor de buruieni diferite pe suprafete cultivate invecinate au constituit premiza cercetatorilor legate de studiul relatiilor dintre plante de cultura si buruieni. Nu au fost ocolite insa, nici cercetarile interrelatiilor in cadrul asociatiilor de plante spontane.

Kuhn (1932) - citat de Grummer 1955 - constata ca se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cercetari si rezultate obtinute in domeniul alelopatiei

Observatiile lui Kooper (1927) referitoare la instalatiilor asociatiilor de buruieni diferite pe suprafete cultivate invecinate au constituit premiza cercetatorilor legate de studiul relatiilor dintre plante de cultura si buruieni. Nu au fost ocolite insa, nici cercetarile interrelatiilor in cadrul asociatiilor de plante spontane.

Kuhn (1932) - citat de Grummer 1955 - constata ca secara inhiba germinarea unor seminte de buruieni, in schimb semintele de mac nu germineaza decat in prezenta graului, ele putand sta in pamant ani de-a randul fara sa germineze, in absenta lui. Unele buruieni cresc foarte bine in anumite culturi, in schimb sunt inhibate de altele, de exemplu: Authomis arvensis si Maticaria inodora cresc foarte in culturi de grau, dar sunt puternic inhibate in culturi de secara, in timp ce alte buruieni ca: Centaurea cvanus, Papaver rhoeas, Agrostemima githago, Vicia hirsute cresc normal in ambele culturi (Rademacher 1941).

Loos (1952) - citat de Grunumer 1955 - demonstreaza influenta pozitiva pe care o exercita Centaura cvanus asupra graului si Afgrostema githago asupra secarii. Osvald (1950) - citat de Grummer 1955 dovedeste efectul inhibitor al extractelor din radacini de secara asupra germinarii la Avena fatua, iar Helgeson si Konzak (1950) - citati de Grunumer 1955 - au aratat ca Chenopodium album se dezvolta cel mai bine in culturi de cartofi.

Organele supraterane de Cyvodon dactylon, Sorghum halopense si Cyperus rotundus au fost uscate si introduse in diferite tipuri de sol, in care dupa 1-3 luni s-a cultivat orz. Inhibitia cresterii orzului a fost proportionala cu concentratia substantelor uscate introduse in sol si a fost mai mare in solurile mai usoare (Hocrowitz si Piedman, 1971).

Observatiile multiple au dus la concluzia ca leguminoasele furajere (lucerna si trifoiul) dau recolte diferite in functie de amestecul cu anumite graminee (Ionescu - Sisesti, Stanciu, 1985): lucerna (Medicago sativa) in combintie cu golomatul (Dactylis glomerata) si cu obsiga (Bromus inermis) da o recolta abundenta, dupa afirmatiile autorilor dar in combinatie cu pirul (Agropyron cristatum) produce cantitati mari de fan; trifoiul (Trifolium protense) in combinatie cu ovascior (Arrhematherum elatins) da o recolta mica, iar cu raigrasul (Lolium perenne), produce cea mai mica recolta. Considerand concluziile anterioare ca fiind formulate de autori pe baza unor aprecieri relative, Eugenia Chirica si Ana Fabian isi propun abordarea problemei consecintelor cresterii in amestec a catorva combinatii dintre cele mai frecvente intre leguminoasele furgiere si gramineele perene (1971).

Strudiul a cuprins doua serii de experimente: I lucerna in trei combinatii - respectiv cu: 1. Agropyron cristatum, 2. Dactylis glomerata, 3. Bromus inermis si II trifoi (Trifolium partense) in doua combinatii - respectiv cu: 1. Arrhenatherum elatius, 2. Lolium perenae. Cultivarea plantelor a fost realizata in ghivece cu sol de gradina, in conditii standardizate, uniforme pentru toate probele: umiditate constanta 60-70%, ph = 6,7 - 7,9, iluminare favorabila si temperatura 20 2C.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.