Cercetari experimentale privind procesul de vindecare a mucoasei gastro-esofagiene

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Dupa realizarea procedurii, au fost constituite patru grupuri de animale. Acestea au fost sacrificate la o saptamana, doua, patru, respectiv la opt saptamani de la executarea procedurii. Jonctiunea gastroesofagiana a fost deschisa longitudinal, 1 cm proximal si 2 cm distal de jonctiunea scuamoepiteliala (linia Z). S-a practicat o leziune eliptica de 3 cm lungime si 1 cm latime. Piesele prelevate a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cercetari experimentale privind procesul de vindecare a mucoasei gastro-esofagiene

Dupa realizarea procedurii, au fost constituite patru grupuri de animale. Acestea au fost sacrificate la o saptamana, doua, patru, respectiv la opt saptamani de la executarea procedurii. Jonctiunea gastroesofagiana a fost deschisa longitudinal, 1 cm proximal si 2 cm distal de jonctiunea scuamoepiteliala (linia Z). S-a practicat o leziune eliptica de 3 cm lungime si 1 cm latime. Piesele prelevate au fost conservate in solutie de formaldehida 10%, fixata in parafina si colorate prin metodele H-E si PAS.

Examinarea la o saptamana postoperator a evidentiat completa absenta a mucoasei, prezenta necrozei fibrinoide si o reactie difuza inflamatorie cu numeroase PMN, atat la nivelul esofagului, cat si in stomac.
A putut fi observat si un tesut de granulatie tanar, bogat vascularizat cu numeroase celule inflamatorii. La nivelul stomacului la o saptamana aspectul era asemanator unui ulcer peptic, cu baza neteda, cu pliurile mucoasei convergente. Examinarea pieselor recoltate la doua saptamani postoperator, a evidentiat ca la nivelul esofagului erau prezente aspecte ale regenerarii epiteliale, dimensiunile ulceratiei fiind mai reduse.

Aspecte asemanatoare au fost sesizate si la nivelul stomacului, ulceratia avand de data aceasta marginile neregulate. Microscopic se poate observa proliferarea centripeta a celulelor epiteliale scuamoase ale epiteliului esofagian, care acopera doar partial mucoasa ulcerata. La patru saptamani postoperator la nivelul esofagului se poate ob-serva completa regenerare a epiteliului esofagian, care este pluristra-tificat, cu pliuri ale mucoasei comparabile cu cele din jurul leziunii. La nivelul stomacului regenerarea mucoasei a fost incompleta, fiind tapetata de un epiteliu prismatic unistratificat, ce acoperea un tesut de granulatie in curs de organizare, cu numeroase vase de nuclearele.

La opt saptamani postoperator leziunile erau complet vindecate. Observam regenerarea completa a tuturor straturilor din epiteliul scuamos esofagian, care insa este ceva mai subtire decat cel normal si cu putine papile.Pe de alta parte epitelizarea gastrica a fost completa, cu cripte adanci in tesutul conjunctiv subiacent. Experimentul a aratat ca la o saptamana de la interventia chirurgicala, leziunile eliptice erau prezente, avand dimensiunile comparabile cu cele initiale, cu depozite de fibrina si cu persistenta unor zone hemoragice. In primele zile epiteliul mucoasei gastrice are o proliferare mai rapida decat cel esofagian.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.