Cercetarea stiintifica

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.95

nivel: Liceu

Conceptul de metoda poate fi definit intr-o maniera analitica sau intr-una sintetica: "Metoda este tocmai acea imbinare si organizare de concepte, modele, ipoteze, strategii, instrumente si tehnici de lucru care dau corporalitatea unui proiect metodologic. Ea este operatorul care mijloceste trecerea , ridicarea treptata de la probleme de cercetare, enuntata in plan teoretic, la reconstructia ei-ob[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cercetarea stiintifica

Conceptul de metoda poate fi definit intr-o maniera analitica sau intr-una sintetica: "Metoda este tocmai acea imbinare si organizare de concepte, modele, ipoteze, strategii, instrumente si tehnici de lucru care dau corporalitatea unui proiect metodologic. Ea este operatorul care mijloceste trecerea , ridicarea treptata de la probleme de cercetare, enuntata in plan teoretic, la reconstructia ei-observationala experimentala, actionala-in vederea corectarii, optimizarii, potentarii, restructurarii unui sector sau altul al practicii sociale

In ceea ce ne priveste, preferam o formulare mai concisa: "Metoda defineste calea, itinerarul, structura de ordine sau programul dupa care se regleaza actiunile practice si intelectuale in vederea atingerii unui scop". Definitia noastra, in afara elementelor comune pe care le cuprind si celelalte, precizeaza mai bine natura actiunilor sau a demersurilor cercetatorului, acestea putind fi atat intelectuale , cat si practice.

Metodologia psihologica
Metodele psihologiei, oricat de multe si de perfectionate ar fi, oricat de variate valente ar avea, in sine, nesustinute si neintegrate intr-o conceptie sau teorie globala, n-a dispune aproape de nici o utilitate. "Metoda prin ea insasi, nu genereaza nimic, iar a acorda metodei prea multa putere-asa cum fac unii filosofi-este o eroare". Am putea insa continua, afirmand ca metoda capata o putere nebanuitade indata ce este incorporata in conceptia si teoria psihologica, in metodologie.

Cel mai frecvent, metodologia este redusa la ansamblul, la totalitatea metodelor. Or, un asemenea reductionism este nepermis, el fiind nu doar neadevarat, dar si extrem de simplist si neproductiv pentru cercetarea psihologica. Cei care comit o asemenea eroare grosolana intra in conflict chiar cu etimologia termenului de metodologie, aceasta patandu-se traduce prin stiinta metodei. Asadar, nu o simpla aglomerare de metode, ci stiinta lor, adica organizarea, legitatea si finalitatea metodelor.

Metodologia este teoria stiintifica a metodelor de cercetare si interpretare, cuprinzand conceptia si principiile calauzatoare ale unei discipline.Putem conchide ca metodologia unei stiinte, deci si cea a psihologiei, este ansamblul conceptiilor si principiilor teoretice care ghideaza selectia si aplicarea metodelor si mai ales interpretarea rezultatelor cercetarii stiintifice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.