Cercetarea la fata locului in cazul accidentelor de circulatie

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.00

nivel: Facultate

Obiectul juridic generic al acestor infracțiuni îl constituie relațiile sociale care se stabilesc și se dezvoltă în cadrul unor activități reglementate de lege, apărate prin sancționarea penală a celor care încalcă, cu vinovăție, regimul legal stabilit pentru desfășurarea activităților respective.

Sub acest aspect, cele 10 infracțiuni speciale pot fi incluse în grupa "infracțiunilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cercetarea la fata locului in cazul accidentelor de circulatie

Obiectul juridic generic al acestor infracțiuni îl constituie relațiile sociale care se stabilesc și se dezvoltă în cadrul unor activități reglementate de lege, apărate prin sancționarea penală a celor care încalcă, cu vinovăție, regimul legal stabilit pentru desfășurarea activităților respective.

Sub acest aspect, cele 10 infracțiuni speciale pot fi incluse în grupa "infracțiunilor care aduc atingere activității organizațiilor de stat, organizațiilor obștești, sau altor activități reglementate de lege" din Titlul VI al Părții speciale a Codului Penal .

Obiectul juridic special de grup al acestor infracțiuni îl formează acel fascicul al relațiilor sociale, care se formează și se dezvoltă în legătură cu asigurarea securității traficului rutier, a căror protecție penală se realizează prin sancționarea penală a unor fapte, de un anumit grad de pericol social, prin care se încalcă normele legale de circulație pe drumurile publice.

Sub acest aspect, infracțiunile în discuție ar putea forma o subgrupă, a infracțiunilor la regimul stabilit, pentru circulația pe drumurile publice, alături de infracțiunile de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, de nerespectare a regimului materiilor explozive sau radioactive și de executare fără drept a unei profesii înscrise în Capitolul VI de sub Titlul VI al Părții Speciale a Codului Penal, precum și a altor infracțiuni similare din diferite alte legi speciale cu dispoziții penale.

Cu puține excepții, aceste infracțiuni nu au un obiect material.Infracțiunea de punere în circulație sau de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat are ca obiect material orice autovehicul pentru care există obligația înmatriculării și care nu a fost înmatriculat mai înainte de a fi pus în circulație.

Obiectul material al infracțiunii, de punere în circulație sau de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare îl constituie autovehiculele cu număr fals de înmatriculare.

Obiectul material al infracțiunii de încredințare a unui autovehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane fără permis, cu permis necorespunzător, retras, anulat, sau reținut în vederea anulării ori cu exercitarea dreptului de conducere suspendată îl constituie orice autovehicul pentru conducerea căruia pe drumurile publice este necesar un permis de conducere.

De regulă, latura obiectivă a acestor infracțiuni constă într-o acțiune sau inacțiune de încălcare a unor reguli stabilite prin lege pentru circulația pe drumurile publice sau în legătură cu aceste căi rutiere.

Fiind infracțiune de pericol, de regulă se consumă instantaneu, în momentul săvârșirii faptei, unele dintre infracțiuni putând fi continue, acțiunea sau inacțiunea prelungindu-se, după consumare, până la întreruperea acesteia sau până la o condamnare în primă instanță, când infracțiunea se epuizează .

Latura subiectivă a acestor infracțiuni constă în vinovăție, de regulă sub forma intenției, directe sau indirecte, când fapta este comisivă, iar legea nu prevede expres sancționarea faptei săvârșite din culpă, fiind aplicabile dispozițiile art. 19 alin. 2 C. Pen.

Unele infracțiuni pot fi săvârșite și din culpă cînd fapta este omisivă iar legea nu sancționează expres doar fapta săvârșită cu intenție, fiind aplicabile dispozițiile art. 19 alin. 3 C. Pen.

Subiect activ principal (autor) al acestor infracțiuni este la cele mai multe infracțiuni, o persoană responsabilă penal, care conduce un autovehicul pe drumurile publice, fiind vorba de un subiect calificat.

Potrivit art. 6 litera f din Decretul 328 prin conducător se înțelege persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul, animale de tracțiune, de povară, de călărie ori turme.

Cum infracțiunile nu se referă la toate variantele de conducere ci doar la conducerea unui autovehicul, în cazul acestor infracțiuni subiectul va fi cel care conduce pe drumurile publice un astfel de vehicul, indiferent dacă are sau nu permis de conducere ori dacă permisul este corespunzător tipului de vehicul condus, dacă este sau nu proprietarul autovehiculului (putând fi prepusul unei persoane juridice, deținătorul cu orice titlu sau chiar fără nici un titlu al autovehiculului).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.