Cercetarea faptuitorilor

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.75

nivel: Facultate

e. Practica demonstreaza ca, la locul faptei, infractorii pot comite erori grave: renuntarea la portul manusilor si folosirea unor pahare; pierderea unor obiecte personale sau a unor corpuri delicte, autoaccidentari etc. De asemenea, īn multe situatii, infractorii au fost identificati dupa urmele de manusi folosite īn cāmpul infractional.

f. O deosebita importanta prezinta clarifica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Cercetarea faptuitorilor

e. Practica demonstreaza ca, la locul faptei, infractorii pot comite erori grave: renuntarea la portul manusilor si folosirea unor pahare; pierderea unor obiecte personale sau a unor corpuri delicte, autoaccidentari etc. De asemenea, īn multe situatii, infractorii au fost identificati dupa urmele de manusi folosite īn cāmpul infractional.

f. O deosebita importanta prezinta clarificarea īmprejurarilor negative sau controversate care pot fi rezultatul unor īncercari de simulare a furtului sau tālhariei

g. Īn cazul īn care victima infractiunii de tālharie a fost supusa unor violente fizice, este obligatorie examinarea ei de catre medicul legist, pentru a stabili:
- natura si vechimea leziunilor;
- instrumentele cu care au fost cauzate;
- gravitatea leziunilor;
- daca victima putea sa-si produca singura leziunile (īn situatia īn care exista indicii de simulare a tālhariei).

h. Īn procesul-verbal de cercetare a locului faptei vor fi consemnate, īn detaliu, toate constatarile facute, fotografiile judiciare executate, schita locului faptei etc.

2.2. Alte forme de furt:
a) furturi din hoteluri;
b) furturi de la garderobele salilor de spectacol;
c) furturi din stranduri sau de pe plaja;
d) furturi de bagaje sau furturi prin substituirea bunurilor cu un obiect asemanator;
e) furturi de la persoanele adormite sau īn stare de ebrietate;
f) furturi de la persoanele tratate cu cafea, ceai, prajituri, sucuri etc. īn care au fost introduse substante ce produc adormirea victimelor, specifice īndeosebi īn trenurile de calatori;
g) furturile de animale;
h) furturile obiectelor de arta, multe la comanda, din partea unor colectionari sau traficanti. La toate aceste forme de furt īntālnim situatii īn care infractorii, cānd sunt surprinsi asupra faptei ori sunt urmariti, recurg la forme de violenta deosebit de agresive, astfel ca furtul se transforma automat īn tālharie.
i) furtul asa-numit de identitate. „Hotii de identitate” īsi procura date de identificare, de exemplu, numerele cartilor de credit sau numerele de asigurare sociala, cu scopul de a se substitui victimelor si de a obtine anumite foloase ori de a comite unele infractiuni īn numele acestora.

3. Ascultarea martorilor
Practica judiciara demonstreaza ca identificarea si audierea martorilor oculari chiar cu ocazia cercetarii locului faptei sunt activitati deosebit de importante pentru investigarea furtului sau tālhariei, deoarece depozitiile lor nu au suferit alterari ca urmare a trecerii timpului sau a unor influente de natura subiectiva

Principalele probleme care trebuie clarificate cu ocazia audierii martorilor: distanta de la care au perceput fapta; conditiile atmosferice si de vizibilitate; activitatile desfasurate de faptuitori si de catre victima; semnalmentele faptuitorilor, tinuta vestimentara ori datele de identificare, daca īi cunoaste; leziunile produse victimei; caracteristicile obiectelor sustrase de la victima; mijlocul de transport folosit de infractori; posibilitatea de a recunoaste autorii faptei dupa fotografii īn eventualitatea prezentarii pentru recunoastere; raporturile pe care le au cu faptuitorii sau cu partea vatamata.

3.1. Ascultarea partii vatamate urmareste clarificarea urmatoarelor aspecte: caracteristicile bunurilor sau valorilor sustrase; īmprejurarile īn care s-a comis furtul sau īn care victima a fost amenintata si lovita de catre agresor; semnalmentele faptuitorului sau, daca īl cunoaste, datele de identificare; suma cu care se constituie parte civila īn proces; leziunile constatate prin acte medico-legale si pretentiile civile pe care le are; posibilitatea de a identifica faptuitorul ori bunurile de care a fost deposedata; modul īn care si-a petrecut timpul īnainte si dupa comiterea infractiunii. Se va tine cont, īn cazul audierii victimei unei tālharii, de tulburarea psihica prin care a trecut, datorita careia ea poate sa exagereze semnalmentele agresorului sau sa nu-si aminteasca nimic.

3.2. Efectuarea de perchezitii
Faptuitorului, odata identificat si prins, i se vor efectua perchezitie corporala, precum si perchezitii la domiciliu, loc de munca, ori la complici. Cu ocazia perchezitiilor se au īn vedere atāt recuperarea prejudiciului cauzat, cāt si descoperirea unor urme si mijloace de proba, a instrumentelor folosite la savārsirea faptei ori a altor obiecte a caror detinere este interzisa de lege.

3.3. Ascultarea īnvinuitului sau inculpatului se face cu asigurarea dreptului la aparare si cu aplicarea metodelor de tactica adecvate.
Cānd nu exista suficiente probe pentru dovedirea vinovatiei, cercetarile vor īncepe cu audierea martorilor si numai dupa aceea va fi ascultat īnvinuitul sau inculpatul
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.